Заседание на Светия синод е насрочено в Синодалната палата

0
57


На 12 и 13 март в Синодалната палата ще се състоят заседания на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) в пълен състав. Това се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия на 26 февруари.

В него се съобщава, че на 13 март в синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” ще се състои каноничният избор за нов Сливенски митрополит. 

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил – 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двамата епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит, и прие Синодална наредба за избор на митрополитите. 

Епархийският избор на 18 февруари в Сливен се водеше от наместника на Сливенската епархия – от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

Както БТА писа на 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март между двамата избрани епископи – Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноничният избор за Сливенски митрополит. Това стана известно тогава от становище на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална наредба, приети на заседание на Светия синод на 24 февруари. “В свое писмо до мен митрополит Йоан предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявявам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Светия синод в заседанието си на 12 март 2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24 февруари 2024 г.”, предложи тогава митрополит Николай.

Свещеници и миряни от духовните околии в Сливенската епархия изразиха несъгласието си с касирането на избора на Сливенски митрополит, и заявиха, че ще протестират пред Синодалната палата в София.  

/АКМ/



Източник БТА