Ефектът от COVID-19 с високата безработица е преодолян, заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова

0
65



Ефектът от COVID-19 с високата безработица е преодолян, заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

В България това, което наблюдаваме е, че 418 000 души по последни данни от общо 2,29 млн. заети хора работят на минимална работна заплата. При нас около 10% от работещите са работещи бедни, отчете тя. „От една страна, ако ние останем с много ниско ниво на минималната работна заплата този феномен 10% от работещите да живеят с много ограничени средства, което стимулира бедността и неравенствата, не може да продължава. Нашата позиция е, че трябва да се заложат такива механизми, когато се определя размерът, че от една страна да има добро колективно договаряне и да има добри работни места и в същото време производителността на работниците да е висока. В тази посока нашето министерство стартира дълго забавената мярка за предоставяне на безплатна възможност за обучение на всички български заети или безработни лица за придобиване на дигитални умения. Нашата политика е за такъв тип лица, които са демотивирани, безработни и имат много ниска степен на квалификация“, каза още Шалапатова.

„Не можем да продължаваме да бъдем дестинация за нископлатена работна ръка, работната сила в България да не притежава компетенциите, които бизнесът търси и ние да имаме над 200 000 работни места, за които нямаме работна ръка в момента“, добави тя.

Попитана за идеята за внос на работна ръка Шалапатова обясни: Нашата политика е да посрещнем потребностите на бизнеса с възможностите на държавата и в същото време да инвестираме в работната сила, която в момента е на нашия работен пазар. Само за миналата година са издадени над 25 000 разрешителни спрямо 10 000 за 2022 г. за работа на чуждестранни лица. 

На въпрос за това дали има интерес от страна на безработните към програмите за квалификация социалният министър заяви: Бюрото по труда има много голям успех. Искам да поздравя Агенцията по заетостта, защото миналата година те успяха да активират 38% повече икономически неактивни лица спрямо предходната година. Имаме 44 000 души, които миналата година са се записали в Бюрото по труда, което влияе в степента на безработица. Те веднага биват насочвани в програми за квалификация и преквалификация. Те участват в нашите трудови борси, където правим връзка между търсещите работа и работните места.

/МК/



Източник БТА