Етнографският музей и галерията в Берковица се преоборудват със средства от държавата

0
66


Етнографският музей в Берковица и общинската художествена галерия получиха средства от Министерството на културата по свой проект и вече музеят се ремонтира и преоборудва, съобщиха от общината в Берковица.

В зала „Градски бит от началото на XX век” са сменени манекените – две дами и един господин, които са облечени в автентични дрехи от 20-те години на миналия век. В общинската художествена галерия „Отец Паисий“ са рамкирани 34 картини от фонда на галерията. Част от тях са от провеждани в миналото пленери „Берковска пролет“, а други са дарения и откупки на творби на известни художници.  Предстои те да бъдат представени на изложба през месец май.

Със средства по проекта е рамкирана и серийната литография на картината „Портрет на княз Александър Батенберг”, която е от постоянната експозиция на  къщата музей на Иван Вазов в Берковица.

От общината в Берковица съобщиха за БТА, че етнографският музей в Берковица притежава богата сбирка с костюми и предмети на народния бит от последните 200 години. В музея на патриарха на българската литература Иван Вазов, който се помещава в съседната къща, са запазени лични вещи от престоя на Вазов в Берковица в периода 1878-1880 година, когато Вазов е бил съдия в Берковица. В общинската художествена галерия се съхраняват картини от миналото на града и на страната на известни местни и национални художници.

/ХТ/



Източник БТА