ЕС се е споразумял за премахване на реформата за въздушния трафик

0
50


ЕС се е споразумял за сделка за премахване на реформата за въздушния трафик в опит да въведе ред в мозайката от регулации на въздушното пространство, заради които има хронични закъснения и излишни емисии в Европа, предаде Ройтерс.

Белгийското президентство на ЕС обяви днес, че преговарящите от председателството на ЕС и Европейския парламент са постигнали временно споразумение за реформиране на “Единното европейско небе”, целящо да увеличи капацитета, да намали разходите и да подобри адаптивността на системата за контрол на въздушния трафик, като същевременно намали влиянието на авиацията върху околната среда.

Споразумението идва след десетилетия на протакане, политически разделения и синдикална опозиция и все още се нуждае от одобрение от Съвета и Европейския парламент.

Споразумението “ще даде възможност за по-голям напредък при намаляването на въглеродните емисии от авиационния сектор и ще даде на страните членки повече инструменти за ограничаване на щетите от авиационния сектор”. Това заяви в комюнике белгийският министър за мобилността Жорж Жилкине.

Според споразумението страните членки ще създадат национални надзорни органи за оценка на контрола на въздушното движение и финансовата устойчивост.

Страните членки могат да обединят икономическия надзор и функциите за безопасността в същия административен субект, съкращавайки бюрокрацията и съобразяването с общи организационни модели, пише БТА.

Новата регулация ще стимулира използването на най-ефективното разпределение на гориво по маршрутите и увеличено използване на алтернативни чисти технологии. Това ще позволи на оператора на мрежата за въздушен трафик “Евроконтрол” да прилага по-устойчиво и ефективно използване на въздушното пространство, според комюникето.





Източник 24часа