И баржата, натоварена с азотни торова от Vera SU заседна

Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб. Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, също е заседнала, съобщава БНТ.

Вятърът, вълнението и лошото време допълнително усложняват работата.

Във видео, разпространено в социалните мрежи и публикувано от maritime.bg, се вижда как при операцията част от торовете се изсипват в морето.

Целта на акцията е да се отнеме поне половината от товара от 3300 тона азотни торове, за да може да се вдигне носът и да се премести корабът

Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна, заяви, че заседналият кораб не е увредил подводни археологически обекти.

Въпреки че властите отричаха няколко дни, вчера от Басейнова дирекция признаха, че все пак има теч от кораба. Проби, взети в петък, но с излязъл вчера резултат показаха, че във морето има завишено съдържание на нитритен азот. Вчера бяха взети и нови проби.

По корпуса му има пробойни от скалите, в които е заседнал. В момента плавателният съд е укрепен с резервни котви.

https://news.bg

ПРИ РАЗТОВАРВАНЕТО: Торове от заседналия кораб падат в морето

Във видео на живо във Facebook от групата Maritime.bg показаха процеса по разтоварването на заседналия кораб.

От кадрите се вижда, че не малко количество от торовете се изсипват в морето при пренасянето на суровината на друг плавателен съд. Потребители в групата коментират, че опасността от екокатастрофа вече е съвсем реална.

Междувременно, опасенията от екологична катастрофа остават. Чуха се и критики, че реакцията на Изпълнителна агенция “Морска администрация” е закъсняла.

На този фон от Министерството на околната среда и водите излязоха с позиция, че резултатите от пробите за азот към 25-ти септември показват замърсяване на морската вода от товара на кораба.

https://nova.bg

Заседна баржата, която трябваше да пренесе азотните торове от кораба край Камен бряг

Край Камен бряг късно снощи започна акцията по разтоварване на заседналия товарен кораб.

Баржата, която трябваше да пренесе азотните торове, заседна, но вече е освободена.

“Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване”, заяви Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна.

По думите му вятърът, вълнението и лошото време ще усложни работата.

“Заседналият кораб не е увредил подводни археологически обекти”, каза още Пенко Георгиев.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как при операцията част от торовете се изсипват в морето.

Целта на акцията е да се отнеме поне половината от товара от 3300 тона азотни торове, които е превозвал “Вера Су”, за да може да се вдигне носът и да се премести корабът.

Вчера стана ясно, че все пак от плавателния съд изтича азотен тор. По корпуса му има пробойни от скалите, в които е заседнал. В момента плавателният съд е укрепен с резервни котви.

Пробите от водата на Басейнова дирекция – Варна показаха завишено съдържание на нитритен азот, затова бяха взети нови.

Според експерти от Института по океанология, разтварянето на азотния тор във водата може да доведе до бурен цъфтеж на водораслите, което да унищожи дънни организми. Задава се и лошо време.

В понеделник от транспортното министерство увериха, че тороветете и корабът ще бъдат извозени до пристанище Варна, където ще останат докато корабособственикът не заплати пълния размер на направените от държавата разходи.

https://bntnews.bg

Екокатастрофата е факт: Изсипват товара от круширалия кораб в морето

Потресаващи кадри как торовете от круширалия край Камен бряг турски кораб Vera Su се изсипват директно в морето зялаха социалната мрежа тази вечер. Видеоклип, заснет от специализираното издание “Maritime.bg” разкри случващата се и в момента екокатастрофа край брега в рамките на определената от властите операция за разтоварване на съда и освобождаването му от скалите. 

Вчера министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев подписа заповед, с която разпореди на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия кораб.

На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия и е в постоянна връзка с министър Алексиев, като явно първият наблюдава екокатастрофата в ход.

Заповедта на министър Алексиев влиза в сила от 26 септември и предвижда: безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

Щетите от подобна криза ще бъдат тежък удар за риболовния ни сектор, но и с катастрофален ефект за цялата ни черноморска акватория. Вредите върху морска екосистема обаче няма да бъдат поправени с каквито и да е декларации за поемане на политическа отговорност в края на следващата седмица, предупредиха изрично от Сдружение “Черноморски изгрев” и предложиха помощ с кораби в акцията.

А бившият депутат от ДБ и председател на “Зелено движение” Борислав Сандов коментира тази вечер:

“Не намирам думи да опиша това, което виждам. Все едно със спукана кофа да пренасяш вода. Половината от претоварването пада в морето. Екологичната катастрофа вече е гарантирана, предстои да разберем само за мащаба”.

https://lupa.bg/