Джо Байдън ще предложи разширяване на Съвета за сигурност на ООН

0
158

©

Координаторът на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия Дом Джон Кърби е заявил в интервю за The Telegraph, че президентът на САЩ Джо Байдън ще предложи Съветът за сигурност на ООН да бъде разширен, за да противодейства на Русия и Китай.

“Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да призове Съветът за сигурност на ООН да бъде разширен, за да противодейства на Русия и Китай, докато световните лидери се събират в Ню Йорк за сесията на Общото събрание. Мисля, че президентът Байдън ще разясни малко повече за това. Бяхме ясни и смятаме, че е време да повдигнем въпроса за структурата на Съвета за сигурност”, е заявил Кърби.

Съобщава се, че Джо Байдън настоява за пет или шест нови постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, включително Индия, Бразилия, Германия и Япония. Бразилия и Южна Африка се разглеждат като възможни постоянни членове.

Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН са Съединените щати, Русия, Великобритания, Китай и Франция. От 2022 г. африкански държави като Габон, Гана и Кения станаха непостоянни членове на организацията. В същото време само постоянните членове имат право на вето.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник