• Община Добричка награди най-добрите кметства, училище, читалище, детскa градина, медиатор и бизнеси с принос към Общината за 2022 г.
  • Певецът Веселин Маринов изправи добруджанци на крака в края на концерта, ще гостува пак – на 9.09. в село Златия този път

Община Добричка отличи най-добрите с годишни награди за 2022 г. на своята обширна територия. Тържеството по награждаването бе предшествано от поздравителни адреси от депутати, областния  управител на Добричка област, от кметовете на Ген. Тошево, Добрич и др. общини, от председателя на националния съвет на общините, от директора на общинската болница в Добрич, от началника на военното окръжие в Добрич.

В краткото си вълнуващо слово кметът на общ. Добричка Соня Георгиева отбеляза отговорността за доверието на жителите на общината, за силата на волята, мечтите и на съзидателния дух. Изтъкнато беше как добруджанци милеят за уханната родна земя, и се стремят да я съхранят и предадат на идните поколения.

Преди отличените за 2022 г. да получат своите награди, Детският хор на Българското национално радио развълнува стотиците жители и гости на община Добричка в пълната зала и балкони на театър „Йордан Йовков“ в Добрич на 23 юни. 40 ангелогласни деца под ръководството и дирижирането на маестра Венеция Караманева показаха висше певческо изкуство.

Обръщаме внимание на този радиохор, защото един факт от пребогатата му творческа биография може да накара и най-безразличния слушател да се позамисли – детският хор на БНР има 500 концерта в 150 места при 18 турнета само в Япония! Пропускаме подробности от гостувания на тези български деца с вълшебни гласове в Мексико, Ню Йорк, Вашингтон, Хонолулу (Хаваите), Пекин и другаде в 32 страни на 4 континента. Впечатляващите изпълнения на младите певци заслужават навсякъде искрени поздравления (както и личното усърдие на кмета на община Добричка в Добруджа за празника да ни гостуват тези обаятелни деца със световна певческа хорова слава и натоварена концертна програма).

Сред изпълнените творби бяха произведения и музикални обработки на Петър Ступел, Георги Попов, Красимир Кюркчийски и Лили Ябанджиева като „Господи, чуй молитвата моя“, „Дилмано, Дилберо“ и „Родината е в моето сърце“. Накрая соловото изпълнение на „Притури се планината“ от единственото момче Борис Стойнов в детския радиохор на сцената предизвика сълзи и влага в очите на повечето присъстващи в залата.

Тържеството продължи с награждаването на най-добрите в община Добричка за 2022 г. със статуетка и плакет, а отличените благодариха.

„Най-добро кметство“ е село Плачи дол, с кмет Атанас Пенев, благодарение на постигнатите резултати м.г. в административното  обслужване. С над 800 жители и организирани инициативи и събития, с  читалище, здравна служба и частни фирми селото се утвърждава като едно от най-предпочитаните места за живеене и отдих в общината.

„Най-добро населено място с кметски наместник“ е село Стефан Караджа, с кметски наместник Николай Станчев. Близо 450 жители получават наградата за висока събираемост на местните данъци и такси, и за приходи от наем на общинско имущество. Обновената Каралезка чешма през 2022 г. и музейната експозиция „100 години „Песента на колелетата“ в НЧ „Асен Златаров – 1940“ повишиха медийния и  интереса за посещения.

„Най-добро училище“ стана ОУ „Христо Ботев“ – Стожер, с директор Станка Иванова. Това е най-голямото основно училище в общината, с над сто ученици от първи до седми клас. През следващата 2023/24 учебна година училището ще чества своята 120-годишнина.

„Най-добра детска градина“ е ДГ „Слънчице“ в с. Божурово, с директор Мария Миланова. Тук професионалният екип обучава близо 30 деца от 2 до 6-годишна възраст, успешно интегриращи се с различен майчин език от българския.

„Най-добро читалище“ е „Георги Тодоров – 1940“ във Владимирово, с читалищен секретар Антоанета Стамова. Читалището развива активна и успешна дейност за съхраняване и полуляризиране на местния фолклор. Смесената певческа група, ансамбълът за автентичи танци „Главанци“ и Виктория Митева се завърнаха от Националния събор в Копривщица м.г. с грамота и златен медал.

„Икономически дейности с принос към община Добричка“ заслужи

„Биопрограма“ ЕАД – в Черна, с управител Десислав Дионисиев. Дружеството е сред най-големите у нас преработватели и износители на билки, сушени плодове, подправки и лечебни растения за фармацията, козметиката и хранително-вкусовата индустрия в Европа и САЩ. Фирмата разполага с модерна технология и е напълно механизирана.

Земеделска кооперация с принос към община Добричка е ЗКПУ в село Смолница, с управител Димитър Димитров. Кооперацията има високи резултати в производство, преработка, съхраняване и реализация на селскостопанска продукция. Тя подпомага кметството с техника за  почистване през зимата и подкрепя културни и спортни инициативи.

Арендатор с принос към община Добричка е „Планик – Вълчев“ в Козлодуйци, с управител Пламен Вълчев. Фирмата обработва над 20 хиляди декара земя и осигурява работа на 30 души. Тя е партньор по проект „Ученически практики“ и допринася за практическо обучение на младежи.

Животновъд с принос към община Добричка е „Насто – ПЕТ“ ЕООД в Стефаново, с управител Стоян Пантелеймонов. Награден е за постигнати резултати в животновъдството, отглеждането на домашни птици-патици и производство на патешки дроб и пушено патешко.

За принос към местната общност бе награден Стойчо Стойчев, дарил 30 хиляди лева за асфалтиране на улица в село Победа.

Отличие За принос получи медиатор Нина Стефанова, за дейности в училище „Добри Войников“ в с. Победа, включващи интегриране на ромски деца.

Тържеството по награждаване на най-заслужилите в Община Добричка през 2022 г. завърши с концерт на певеца Веселин Маринов. Той благодари за поканата да пее пред добруджанци и – шеговито – че тук са се сетили за него. Изпълнителят развълнува публиката с песни, пълни с чувства и спомени сред голяма част от аудиторията. Как да не се вълнуват зрител(к)ите при мелодии с думи в тях като: „Този твой живот ще напълня със любов“, „Ти си ми богатството“, „Отвори сърцето си за любовта“, „За една жена такава залага се и царство, и глава“,.

Веселин Маринов се пошегува, че по улиците (и в Добрич) не го забелязвали и даде своя песенен отговор на подобна бележка с „Боже мили, искам да съм млад! Ако искаш, изпрати ме в ада, но не ме оставяй без любов.“ Изпълнителят призна от сцената, че поради светлината от прожекторите не вижда публиката след 6-и, седми ред, но често оставяше голяма част от зрителите и слушателите в залата да пеят и припяват масово негови хитови песни. И това видимо го зарадва и изненада приятно при „Жълта рокля“, „Горчиво вино“, „Умна и красива“, „Хубава жена“, „Ти си любовта“. При песенни откровения като „Лесно се обича хубава жена, трудно се живее с хубава жена“ и „Няма да ти дам да остарееш“ какво друго може да направи развълнуваната публика. На много дами от първите редове им се прииска да скочат на сцената и лично да изтрият обилната пот от лицето на певеца, въпреки приятната температура вътре в залата. Но явно се отказаха при съобщената от него новина, че скоро той ще дойде отново в Добруджа, на територията на община Добричка, и пак ще пее за добруджанци и гости. Та, какво ли не вършат песните и любовта на концертната сцена и на сцената на живота изобщо!

Веселин Маринов е приел да пее на събора на село Златия, общ. Добричка, тази година. Поради негова заетост на 6 септември, той ще зарадва хилядите си почитател(к)и наживо – и най-близката му до сърцето – вечерта на 9 септември в добруджанското село. Един малчуган излезе на сцената, подари му цветя и започна бурно да играе в такт с мелодията. Певецът благодари за букета и попита за майка му, или баба му – да дойдат и вземат бъдещия артист (да не си помислите за нещо друго). Накрая на концерта Веселин Маринов изправи публиката на крака с песента си за България и думите „Аз знам, Българийо, аз знам, че друга като тебе няма”. На мнозина – независимо от пол, име, възраст, длъжност, тен и цвят на кожата – се появиха отново сълзи в очите.

Текст и снимки: Румен Тодоров