Община Добричка отчете успешно реализиран проект

0
78

„Интегриране на мерки и дейности за адаптация към климатичните промени“  е наименованието на проекта, който бе отчетен днес на заключителна пресконференция в сградата на Община Добричка. Той бе осъществен с партньорското участие на общините Добричка, Добрич, Крушари и „Грийнзоун“ АД от Норвегия с безвъзмездна финансова помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г.

На заключителната пресконфереция присъстваха управителят на „Грийнзоун“ АД Андрис Де Вит, българският представител на фирма Грийнзоун Красимир Герасимов, управителят на 3К АД  инж.Кольо Орешков

Пресконференцията бе открита от кмета на Община Добричка Соня Георгиева, която приветства присъстващите и даде думата за презентация на координатора на проекта Стоянка Иванова.

За Община Добричка тази безвъзмездна финансова помощ възлиза на 185 453 лв., от общо 701 755 лв. предоставени на партньорите.

Целта на проекта бе повишаване капацитета на местните власти за разработване и прилагане на програми за адаптация към климатичните промени, водещи до намаляване на парниковите газове. Той продължи  22 месеца, като началото бе поставено на  11.07.2022 г., а крайният срок за приключване е 30 април 2024 г.

Проектните дейности на територията на Община Добричка включваха доставка и монтаж на фотоволтаични централи за инсталиране на покривното пространство на Център за настаняване от семеен тип с.Опанец и Дом за пълнолетни лица с