Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия, свързани с лицензиите за ядрени съоръжения

0
66



Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия, свързани с лицензиите за експлоатация на ядрени съоръжения и изграждането на ядрени мощности. Депутатите гласуваха измененията в закона анблок със 127 гласа „за“, 21 – „против“ и двама – „въздържали се“. Законопроектът е внесен от депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Станислав Анастасов от ДПС. 

Прието бе титулярите на лицензии за експлоатация на ядрени съоръжения, в които се използва, манипулира или съхранява ядрен материал в едномесечен срок от влизането в сила на този закон да подадат искане до председателя на Агенцията за ядрено регулиране за изменение на издадените лицензии. С измененията се въвеждат безсрочни лицензии за определени видове ядрени съоръжения, като се запазва изискването за извършване на периодичен преглед на безопасността (ППБ) на всеки 10 години, но в рамките на действащата лицензия. 

Според приетите разпоредби ядрена централа се изгражда само въз основа на следните решения, които се приемат от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката: 1) решение, с което се дава принципно съгласие за изграждане на ядрена централа;  2) решение, с което се определят основните параметри на проекта, включително типа на технологията и максималната инсталирана мощност. В приетите текстове се посочва, че решението, с което се дава принципно съгласие за изграждане на ядрена централа, е необходима предпоставка за започване на лицензионната процедура по този закон и извършване на процедура по изготвяне на оценка на въздействието върху околната среда. 

В хода на разискванията Борислав Гуцанов от „БСП за България“ каза, че с въпросните разпоредби се прави така, че по идеен проект да могат да се строят нови ядрени мощности. Ако наистина милеете за държавата си, не вярвам да подкрепите и сутрешното решение, и сегашното решение.  „Вие не искате да се строят ядрени мощности, а искате едно бутафорно пиянско мероприятие, защото вие сте наясно, че това, което правите, не може да бъде осъществено. Единственото, което ще направите, е да изчезнат едни огромни средства от бюджета на държавата“, заяви Гуцанов. 

Искате да се направят ядрени блокове, единствено и само по идеен проект, посочи Гуцанов и посочи, че за да могат да направят така, че “Уестингхаус” и технологията AP 1000 да стане технология, която да я реализирате, сте готови да промените закона и това и правите, за да можете по идеен проект да построите тази централа. В света има единствен блок по тази технология, който работи  – другият е спрян, добави депутатът. Правите така, че Козлодуй да бъде експериментална площадка на една технология, която дори Великобритания е отказала. Спрете се, стига с този слугинаж, апелира Гуцанов. 

„Черна дупка за крадене на пари, такава, каквато вие направихте с този проект, е нямало никога през най-новата история на страната ни“, заяви Гуцанов. 

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС заяви, че текстовете, които са внесли с колегата си Анастасов, не са някаква тяхна приумица, а са текстове, дадени от Министерство на енергетиката. Това са текстове, които са съгласувани с всички институции, които отговарят за ядрената безопасност в тази държава. Не вярвайте на спекулациите на г-н Гуцанов, апелира Добрев. 

В отговор Борислав Гуцанов посочи, че бил оказван натиск върху Агенцията за ядрено регулиране. Делян Добрев репликира, като посочи, че това не би го изненадало и призова Гуцанов да сезира компетентните органи, ако има такива данни. Насърчавам ви да подадете сигнал към прокуратурата, посочи Добрев и добави, че може и да има такъв натиск към АЯР. Той посочи, че в качеството си на народен представител е подал десетки сигнали и информира, че днес е получил отговор от ДАНС по негов сигнал за това, че не се изпълнява законопроектът за компенсиране на хората за горивата и не се връща по един лев на хората на бензиностанциите. 11 месеца не изпълняват закона, защото не изпращаха писмо до ЕК, коментира Добрев. Днес получих отговор от ДАНС, в който заявяват, че са направили проверка, изпратили са материалите на Софийска градска прокуратура, където има образувана прокурорска проверка. Тоест, за това, че някой 11 месеца е защитавал свръхпечалбите на „Лукойл“ се надявам един ден някой да носи отговорност, добави депутатът.   

 



Източник БТА