• Кратка информация за политиката и войната за 14 март 2024 г.
Като погледнем по света нищо неочаквано. В Канада скоро може да идете в затвор за престъпления, свързани със словото. Толкоз за демокрацията и свободата на словото. Никак не е неочаквано. Оруел. Троцки. Какво да коментираме повече. Дай му власт, за да го видиш, колко струва.
Закучената война в Газа и тя си върви според предвижданията. Израелската армия е готова да атакува Рафа. САЩ още се опъват, но докога ли? Хизбула стреля по Израел, Израел стреля по Хизбула. Хутите стрелят по американците, американците стрелят по хутите. Както знаете, двете големи мрежи са се счепкали и могат да го карат така с години. Броячът на убитите палестинци в Газа върти – отиват на 40 000. Дсетки хиляди, това ви бях прогназирал, нали така. Ето ви ги.
У нас. При книгата за Япония стигнах да ви разказвам до корейската война. Американската логистична база се прехвърля в Япония, което стимулира местното производство. След кореската война идва виетнамската война. Още от същото. Икономиката на Япония расте. Като гледате, назрява сблъсък между САЩ и Китай в Тихия океан. Още от същото. Американците развалят зайбацу структурите, движещи японската икономика преди Втората световна война. От трън, та на глог. Появяват се кейрецу структурите, които се оказват гъвкави, мощни и устойчиви. Доста добре е описано как керецу структурите се справят с икономически и политически кризи. Ще прочечете и какво е тетсу но санкакулей и свързаното с него амакудари. Япония върви добре до края на Студената война. Но Студената война свършва. Какво става след това, ще ви разкажа утре. Приятно четене.
Караме нататък.
Едуард Лутвак (ден 4)
… Целта на държавния преврат е да се разделят постоянните държавни служители от поитическото ръководство, а това обикновено не се получава, ако тези две групи са свързани с политически, етнически или традиционни възли на лоялност …
Я да видим сега, как стоят нещата в Русия покрай президентските избори. Имаме ли разделяне на държавните служители от политическото ръководство? Нямаме, политическото ръководство яко е свързано с държавната бюрокроция. Следоватлно, казва ни Лутвак, да очакваш държавен преврат там са напразни надежди говежди. Каквото може да се очаква, е призбиране на Путин.
Ами в Япония? Там дейста железният триъгълник – бюрокрацията и политиците са здраво свързани. И там, преврат не може да се очаква.
Ами у нас? Какво е положението с бюрокрацията на постоянни (неизборни позиции). Има доста хора на тази и онази партия, нали така? Следователно, според Лутвак, не може да се очаква, че нашенската бюрокрация може да бъде движеща сила на промени, още повече пък да тръгне да прави прерат срещу текущите политици. Тъй, че, ако ще търсите сили за преврат, трябва да ги търсите на друго място. Къде? Е-е-е-е, от хълма с козичките са го изислили – НПО-та, цветни революции. Некадърната, шкембеплющяща част от интелигенцията, напушените юнаци. Те са винаги готови. Защо обаче? Е, как защо – Лутвак ни казва – за да се влеят в редиците на постоянната бюрокрация на сладка службица. И после, що нещата не вървят. Е как да вървят. Я вижте, за какво се борят Ицетата-мицетата. Да вкарат свои хора в регулаторите. Тъй, тъ-ъ-ъ-ъй, съвсем по Лутвак, нали така. Създаваме връзки между политиците и постоянната бюрокрация. Чрез повишаване на некадърността на постоянната бюрокрация. Абе, важно е, да не ни изметат от политическата софра. Бюрокрацията и държавата, кучета я яли.
Стига толкова за днес. Утре – малко анализ на структурата и функционирането на държавния апарат по Лутвак.
Международна тема днес – войната в Украйна.
Какво става там? Наливане в кацата без дъно – Евросъюзът щял да прати още 5 миларда евро помощ. Американците – само 300 милиона. Хързу-у-у-ул, хайде европейци, пълнете сега бездънната украинска каца. А я да видим, какво ни казват сериозните аналитици на запад (тия, дето са учили занаята по същите книжки като Витанов). Те ни казват следното.
1. Назрява моментът, когато САЩ ще се отрекат от Украйна (както направиха с Афганистан). Нищо неочаквано. Парите за Украйна спират отстрана на САЩ, евробалъците – те да плащат. Евробалъците са на каишка. Ще плащат, къде ще идат и ще поемат шамарите при предстоящата загуба на Украина. Не е луд, който държи евробалък на каишка, луд е евробалъкът.
2. Защо САЩ ще се отрекат? Защото войната в Украйна им пилее ресурси, които им трябват на други направления. Велики интереси в Украйна САЩ нямат. Значи, ще гледаме въртене и усукване, за да се излезе от тая война без сериозни имиджови повреди. Трудно ще стане това. Но пък, какво ще стане с Украйна, няма да го решават украинците. Чичо Сам и баба Меца ще почакат да им свършат силиците на украинците, па ще седнат нейде, например в Потсдам и ще извадят салфетката.
3. Западът загуби войната на изтощение с Русия. Това, което е изтощено, е Украйна. Особено зле е положението с пушечното месо. Съветското въоръжение на Украйна привършва, западно не може да се достави в такива количества.
4. На всичко отгоре, корупцията в Украйна допълнително подрива западното обществено мнение, което вече хич не е блеещо ориентирано да блее за украинска победа. За излизане от блеещото състояние помогнаха стотиците милиарди долари и евро, наляти в бездънната украинска каца без ефект. Перемогата все я няма и няма, армията на баба Меца се движи на запад, демек наближава натовските граници. Член пети се оказа не това, което изглеждаше.
5. Баба Меца не клекна, а се засили (беше ви прогнозирано отдавна, че санкциите ще имат обратен ефект). Ръководството на Украйна е набито в ъгъла и не може да си позволи да излезе от войната (веднага ще го хванат за гушата и ще го питат за чий….бяха огромните загуби, след като баба Меца ще папне баят територии и ресурси покрай тях). Поради това, украинската ръководство влиза в як конфликт със западните страни, чиито народи хич не им харесва да се изливат стотици милиарди за подкрепа на кауза, която не води до резултати.
6. Военната победа на Украйна е мно-о-о-ото малко вероятна. Също толкова малко вероятно е запазването на териториалната цялост на Украйна.
С две думи – Украйна губи войната, нещата са опимпилени, наливането на пари в бездънната каца няма да доведе до нищо. Обаче имаме два овчи капана. Овчи капан 1 – украинското ръководство не може да си позволи да спре войната, защото е затънало до гуша в каузата, че Украйна трябва да победи. Овчи капан 2 – ръководството на Евросъюза не може да си позволи да спре наливанто на пари, защото е затънаро до гуша в каузата , че трябва да се помага на Украйна до победен край. САЩ се изнизват елегантно, келнерът носи салфетката към масата.
Пинчер-бауцариата у нас? Намира се в Овчи капан 2. По-интелигентна политика трябва тук, откога говори Витанов. Ами, ами. Наведени, с носове , риещи земята, изпълняват нареждания отвън, които нареждания ги набиха в Овчия капан номер 2. Гледайте ги сега, как ще се мъчат да вземат завоя. Както отдавна съм ви писал – жалка, некадърна работа.
Е, стига по това за днес. И да не пропускате цирковете покрай коалицията, наречена некоалиция-сглобка. О-о-о-о, какви циркове идат, просто гледайте.
Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 597 дни.
19 месеца са 580 дни. 19 месеца валидност. Броячът върти. 20 месеца са 612 дни
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 700 дни. 22 месеца са 671 дни. 23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнямайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 700 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Що де отнася до ковида, знете какво трябва да правите.
1. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая.
3. Не се очакват проблеми с ковида и до средата на март. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 700 дни, тогава ще ги взема насериозно.
За грипа – спирам с прогнозата. Вълната си заминава, съвсем според прогнозата.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.