ОТГОВОРНОСТ ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ И СИГУРНОСТ ЗА ХОРАТА НА ДОБРИЧ ПОИСКАХА ПРОТЕСТИРАЩИ ПО ПОВОД ЖЕСТОКОТО УБИЙСТВО В ГРАДСКИЯ ПАРК

0
183
  • Стотици добричлии се събраха пред Съдебната палата по повод жестокото убийство на Живко Маринов на 7 март. Оставките на районния прокурор Петко Тухчиев и началника на „Охранителна полиция“ в града комисар Иван Иванов поискаха участниците в протеста. Те поставиха много въпроси и очакват отговор до 18 март

Оставки и отговори на въпроси от институциите поискаха протестиращи пред Съдебната палата добричлии, във връзка с убийството в парка в Добрич и нелепата смърт на невинния Живко Борисов.

В отворено писмо до Окръжния прокурор Радослав Бухчев, Районния прокурор Петко Тухчиев, директора на ОД МВР Добрич старши комисар Цветан Пировски, кмета на Община Добрич Йордан Йорданов, председателя на Общинския съвет Красимир Николов, областния управител Йорданка Костадинова и народните представители от област Добрич, гражданите настояват за сигурност по улиците на Добрич и превантивни мерки за справяне с противообществените прояви.

* Защо процесуално следствени дейности, във връзка с нападението над Емилиян Рачев на 25.02.2024г. са извършени едва след убийството на 07.03.2024г. и тогава са иззети ножовете, с които се предполага, че са извършени престъпленията.

* Назначена ли е проверка, която да установи дали има пропуски и нарушения в работата на наблюдаващия по делото прокурор Станчева от Районна прокуратура Добрич и разследващ полицай Коева от Първо РУ към ОДМВР Добрич? Уведомени ли са инспектората на Прокуратура и МВР?

* Защо прокурор Станчева не е разпоредила на разследващ полицай Коева да назначи съдебно -психиатрична експертиза по досъдебното производство за нападението с нож над Емилиян Рачев, до деня на тежкото убийство на Живко Борисов?

* Защо лицето Марин Добрев /авторът на убийството/, след като не е открито на адреса и местата, на които пребивава, не е обявено за общодържавно издирване? Как след извършените престъпления на 25.02.2024 г. и на 07.03.2024 г. лицето Марин Добрев е установено и задържано, а при четиринадесет на брой предишни посещения не е открит?

* Защо според съдебните власти в Обединено кралство Великобритания, Марин Добрев може да носи наказателна отговорност, а според българските власти е невменяем? Възможно ли е назначените експертизи до момента в Република България да са били манипулирани с цел лицето да избегне наказателна отговорност?

* Какви действия ще бъдат предприети, ако експертизите докажат, че лицето е невменяемо и след назначеното лечение отново бъде пуснато на свобода? Какви превантивни действия ще предприеме ОД на МВР Добрич за повишаване на сигурността на гражданите с цел недопускане на такива инциденти за в бъдеще? Кой и кога ще поеме отговорност за бездействието след множеството престъпления, извършени от Марин Добрев, приключили с убийство?

* Какви действия ще предприеме община Добрич, ще поеме ли отговорност за липсата на видима и работеща охрана в централната градска част и парка, което е причина за увеличението на хулиганските прояви и вандализма?  Какъв е бюджетът за 2024г. за охрана на „Градски парк Свети Георги“, при какви условия е сключен договорът за охрана и какви ангажименти има по този договор фирмата изпълнител?

* Готови ли са народните представители, излъчени от регион Добрич, да инициират и участват в обществен дебат във връзка със законодателни промени в „Закона за здравето“ и по-точно гл.V – Психично Здраве? Това са част от въпросите в отвореното писмо на гражданите, които поставиха срок за отговори до 18.03.2024 г.

Към организирания от Венцислав Великов протест се присъединиха стотици добричлии, предимно млади хора, сред които беше и дъщерята на нелепо загиналия от ръката на убиеца Живко – Златина Борисова, както и пострадалият седмица преди убийството Емилиян Рачев.

Много от присъстващите говориха от микрофона, споделиха лични страшни преживявания, вследствие на институционална безотговорност, споделиха възмущението си от факта, че полиция и прокуратура си „подхвърлят топката“ на вината, но най-вече се обединиха от общата необходимост  град Добрич да стане отново сигурен за живот град, а виновните за настоящото състояние да понесат своята отговорност. Всички присъстващи се подписаха под текста на отвореното писмо, което може да бъде подкрепено и он лайн.

НДТ