ОТ ВЕТЕРИНАРНАТА ГИМНАЗИЯ В ДОБРИЧ ИСКАТ НОВ КОНКУРС ЗА ДИРЕКТОР НА УЧИЛИЩЕТО

0
185

Учители, родители и бивши възпитаници на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич излязоха на протест срещу избора на нов директор на учебното заведение пред сградата на РУО Добрич.

Основното искане на протестиращите е да се преразгледа провеждането на конкурса за директор на учебното заведение, който бе спечелен от Даниела Георгиева. Те са против избора на кандидат, който не е ветеринарен лекар и не е запознат със спецификите на училището и настояват за нов конкурс. Отворено писмо от персонала на ПГВМ вече е входирано в Президентството и Министерството на образованието. За казуса са информирани народните представители на Добричка област, а – според протестиращите, депутатът Ивайло Мирчев е отправил питане към министъра на образованието.

Пред медии Пламен Димов, учител в гимназията, подчерта, че избраната Даниела Георгиева е призната за виновна от Районния съд в Добрич за издаването на фалшива диплома на ученик в частна форма на обучение. „Новият ни директор реално на 18 март ще трябва да встъпи в длъжност, но ние се надяваме след жалбите изборът й да бъде преразгледан. Ние искаме справедливост“, заяви Пламен Димов и допълни, че те ще работят и с нея, но не смята, че тя е подготвена да се справи с управлението на една от трите в страната ветеринарни гимназии.

Христо Милушев – бивш възпитаник на училището подчерта, че Ветеринарната гимназия работи по много международни проекти и е логично подготвен човек с подходящо образонавие да ръководи авторитетното училище.

На протеста дойде и началникът на РУО Светлана Василева. Тя обясни, че РУО е провело конкурса изрядно и подчерта, че Административният съд е отхвърлил жалбата от екипа на Ветеринарната гимназия и е заключил, че конкурсът е проведен според изискванията. Тя отрече обвиненията, че комуникацията между РУО и екипа на Ветеринарната гимназия е нарушена. Записите от проведения конкурс са в МОН и протестиращите могат да ги изискат от министерството и да се запознаят с тях.

Като опорочен окачествиха проведения конкурс протестиращите, а диалога с началника на РУО – като неефективен.

НДТ