Денков от Козлодуй успокоява, че няма да има проблеми с тока (Обзор)

0
93


Ядрената централа готова за смяната на руското гориво с американско

Има много работа да се свърши в енергетиката, но системата в момента работи и е в добро състояние, няма да има проблеми с тока.

Това заяви в четвъртък премиерът Николай Денков, който с министъра на енергетиката Румен Радев и на образованието Галин Цоков посети ядрената централа в Козлодуй и Професионалната гимназия по ядрена енергетика “Игор Курчатов”.

“Има мощности, има възможност за балансиране, когато това е необходимо. С развитието на възобновяемите източници и с това, че не работи ПАВЕЦ “Чаира”, има определени затруднения, но те са преодолими и не са нещо, с което трябва да се плашат хората”, подчерта Денков. По думите му се очакват още възобновяеми източници да се присъединяват, тъй като много бързо нараства тяхната мощност.

Според енергийния министър е възможно в някои часове да се наложи ограничаване на производството от централите. Това можело да се случи в часове, когато има голямо производство, а излишъкът не може да се изнесе.

Не се очакват проблеми със смяната на руското гориво с това на “Уестингхаус” в АЕЦ “Козлодуй”, увериха Радев и Денков. Валентин Николов – изпълнителен директор на централата, заяви, че всичко върви по график и американското гориво ще пристигне навреме.

За строежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй” енергийният министър заяви, че правителството ще иска фиксиран срок и да участват български компании в реализирането на дейностите.

Преди две седмици Народното събрание одобри проект на решение, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, с което се задължава Министерството на енергетиката да преговаря с “Хюндай” за строителството на двата нови блока.

До 15 април “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ще трябва да проведе преговори за инженеринг, строителство, доставка и въвеждането им в експлоатация с технология AP1000 на американската “Уестингхаус”.





Източник 24часа