Дело за отказа на Общинския съвет в Монтана да разпореди референдум за бъдещето на язовир „Огоста“ разгледа Административният съд в града

0
70



Административният съд (АС) в Монтана разгледа на закрито заседание дело за отказа на Общинския съвет в града да се произнесе по искане на партия „Възраждане“ за насрочване на референдум за бъдещето на язовир „Огоста“.

Пред журналисти след края на заседанието ищецът по делото и депутат от „Възраждане“ от област Монтана Петър Петров съобщи пред журналисти, че е била оповестена техническа експертиза за това би ли било възможно изграждането на голям фотоволтаичен плуващ парк върху водите на язовир „Огоста“. Съдът е разгледал делото по същество и е оповестил, че ще излезе с решение до 7 април 2024 година.

“Възраждане” ще продължи да се бори гласът на местните хора да се чуе и волята им да се зачита, когато се вземат важни за града и региона решения, заяви Петър Петров. Той коментира, че Общинският съвет в Монтана не може да стои настрани и да отказва да се произнесе по искането на „Възраждане“ за референдум, защото язовир „Огоста“ е държавен. Според него ако се стигне до изграждане на фотоволтаичен парк, то местната власт ще трябва да отчуждава земи около язовира, да издава разрешителни за строеж и  за преминаване през общинска територия, да изработи и коригира стари подробни устройствени планове и т.н.

Петър Петров припомни, че миналата година „Възраждане“ събра 7400 подписа в община Монтана с искане за провеждане на местен референдум, на който хората от  общината да заявят съгласни ли са чужд инвеститор да изгради върху язовир „Огоста“ плаващ фотоволтаичен парк. Подписката беше внесена в Общинския съвет, който обаче отказа да насрочи референдум, тъй като язовирът не е общинска собственост, а държавна.

Петров заяви, че партия „Възраждане“ е против построяването на фотоволтаичен парк в язовира, тъй като тези паркове не откриват работни места и не водят до намаляване на цената на тока. „От подобна инвестиция има полза само инвеститорът, а местната власт трябва да защитава интересите на местната общност“, коментира депутатът. Той изказа опасения, че ако по повърхността на язовира бъдат разположени соларни панели, то това ще унищожи флората и фауната в язовира, че ще се ограничи достъпа на хората до язовира, който е една от атракциите на Монтана, и ще се създаде опасност от преливане при проливни дъждове, защото подобен парк би имал смисъл само при голям обем на водохранилището.

/ЛРМ/



Източник БТА