В Професионална гимназия по туризъм в Самоков се състоя кулинарно състезание по готварство и сладкарство

0
66



В Професионална гимназия по туризъм в Самоков се състоя кулинарно състезание в две категории – най – добър готвач, и най – добър сладкар. В него участваха ученици от 8, 9 и 11 клас, каза по време на състезанието преподавателят в училището Елена Сердарева. 

Според нея най – добре се справят учениците от осми клас. „Учениците готвачи, които спечелят днешното състезание, ще се явят на регионално състезание, което ще се състои в град Банско, а сладкарите ще отидат на национален кръг, който ще бъде в курортен комплекс „Златни пясъци“, обясни Сердарева.

Тя посочи, че сладкарите имат за задача да направят пандишпаново руло, а готвачите – салата “Цезар”. 

Учениците обясниха, че за да се приготви добре рулото, има различни особености. Състезателите добавиха, че за пандишпановото руло е много важно кремът да бъде добре приготвен и как ще бъде увито. Декорацията също е приоритетна. 

Те добавиха, че салатата “Цезар” на пръв поглед изглежда лесна за приготвяне, но си има своите особености. Едни от тях са, че дресингът трябва да е добре приготвен, крутоните да бъдат добре изпечени и, разбира се, как ще се поднесе, за да има добър външен вид. 

Готвачите ще се оценяват според вкуса, следването на рецептата, дали е добре приготвена и оформена храната и не на последно място хигиена на работното място, обясни Евелина Машова, която оценява учениците готвачи.



Източник БТА