В Павел баня откриха първия Национален фестивал на комедийните спектакли “Чудото”

0
66



Първият Национален фестивал на комедийните спектакли “Чудото” беше официално открит в залата на Народно читалище (НЧ) “Напред – 1903” в Павел баня. Това съобщи за БТА кметът на общината Иса Бесоолу.

Фестивалът е част от програмата на тазгодишните Чудомирови празници, посветени на творчеството на художника и писател Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от местното село Турия. 

”Тази вечер Павел баня е център на едно от най-мащабните културни събития в района, а в следващите седем дни градът ще се превърне в център на смеха и забавлението, коментира той. “Убеден съм, че този фестивал ще ни изведе от рамката на ежедневието, за да ни потопи в магията на едно от най-прекрасните изкуства, а именно театърът – чудото, което събира в една зала оптимисти, песимисти, реалисти и всеки друг с една едничка цел – забавление”, каза кметът. Той изрази надежда през следващите дни жители и гости на града да се опитат да забравят злободневните теми и стреса и да се потопят в света на комедията. Иса Бесоолу подчерта, че уменията, талантът и креативността на всеки един от актьорите, които ще се качат на сцената в Павел баня ще помогнат за това и ще направят първия Национален фестивал на комедийните спектакли „Чудото” неповторим и специален.

Фестивалът започна със спектакъла “Роднини” на Хасковския драматично – куклен театър „Иван Димов” с участие на актьорите Николай Урумов, Николета Малчева, Изабела Иванова и Константин Николов. В следващите дни на сцената на НЧ “Напред – 1903” ще се играят още четири спектакъла, два от които са по текстове на Чудомир. Това са „Не сме от тях” на Търновския драматично – музикален театър „Константин Кисимов”, моноспектакълът на Кръстьо Лафазанов „КОMИКадзе на кръстЮпът”, „Пестете ни времето” на театър „Ами Да” и „Българи от старо време” на Ловешки драматичен театър.

Фестивалът е с конкурсен характер, а победителите ще бъдат обявени в последната вечер на 30 март. Жури на фестивала са Ивелин Керанов, актьор и режисьор в ДТ “Гео Милев” в Стара Загора, Дарин Маринов, директор на Държавен куклен театър в Стара Загора, Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък, д-р Йордан Гечев, председател на Организационния комитет на фестивала и родственик на Чудомир, каза Иса Бесоолу. Кметът е и почетен член на Организационния комитет и на журито, което ще оценява представените спектакли. 

Началото на програмата на Чудомирови празници 2024 в Павел баня беше поставено вчера с представяне на на албума “Спомени от миналото – къщите на Павел баня” на Гергана Гечева, която е родственик на Чудомир. В програмата на празниците в курортния град ще участва и журналистът Георги Тошев с представяне на книгата си, посветена на Георги Парцалев. Ще бъде представена и изложбата на Иванка Стоянова от село Габарево. На 30 март местното село Турия ще се изпълни с кукери от цялата страна, дошли да се включат в Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”, напомни Бесоолу. 



Източник БТА