Какво се знае за задържаните по случая с трагедията с Минзухара?

ФСБ съобщи за ареста на 11 души във връзка с терористичната атака в Crocus City Hall. Сред тях има четирима преки участници в масовия разстрел и палеж, както и техни съучастници. След терористичната атака извършителите се насочват към територията на Украйна през Брянска област, където съучастници от киевския режим им обещават подслон. Какво се знае за най-ужасното престъпление от последните години – в материала на Известия.

Началото на ужаса

Терористичната атака срещу Crocus City Hall вечерта на 22 март уби най-малко 133 души и рани стотици. Разследващите продължават да възстановяват картината на трагедията. Първите изстрели проехтяха около 20 часа, след като бял автомобил “Рено” спря на паркинга на търговския център и от него излязоха петима мъже в тактическо облекло. Най-малко двама от тях носели раници, за които се предполага, че съдържат запалителна течност. Още на входа те откриха огън по посетителите, а стрелбата продължи във фоайето до охранителната рамка. Охраната нямаше какво да противопостави на хората с автомати – бандитите имаха Калашников (според друга версия – карабини Сайга). Служителите по сигурността са сред първите жертви.

Стрелба и палежи в Крокус

Единият от убийците спокойно спря пред пункта и прекара известно време в стрелба по обикновени хора, които се скриха в ъгъла между ревизионните рамки и стъклата. Тези подробности са известни благодарение на записи, направени от посетители от горния етаж на търговския център.

Друго видео записва стрелбата, която терористите започнаха още в залата: те стреляха избирателно по хората в редици. Докато едни убиват, други съучастници заливат със запалителна течност (предполага се запалка) столовете в залата и подпалват на няколко места едновременно. Хората в паника се опитват да напуснат концертната зала. В залата имаше мъж, който обезвреди един от бандитите. Мъжът се възползвал от факта, че терористът презареждал оръжието си и грабнал автомата си. Започва бой, в който се включва и друг зрител. Заедно момчетата успяха да нокаутират убиеца. Предполага се, че е останал в залата – по-късно разследващите ще открият тялото му.

Престъпниците се ориентираха добре в търговския център, вероятно са проучили разположението на помещенията или дори са били тук преди. Според една от версиите терористите са били инструктирани първо да застрелят колкото се може повече хора, след това да подпалят сградата, а по-късно да свалят разтоварното оборудване, да се преоблекат в цивилни дрехи, да изхвърлят част от оръжията (повечето оръжия са били намерени на мястото на терористичната атака), се смесват с тълпата и безопасно се измъкват по познатия път обратно към паркинга. Предварително се знае, че те са тръгнали със същата кола, с която са пристигнали – бяло “Рено”. Именно автомобилът е помогнал да се стигне до следите на престъпниците. Бдителен шофьор забелязал терористите, когато пристигнали в Минзухара, първо ги сбъркал със страйкболисти, но след като чул изстрели малко по-късно, уведомил властите.

Взет от дървото

Автомобилът е проследен с помощта на интелигентни системи и камери за наблюдение. Тя е забелязана в района на Брянск. Служители на ДАИ, предупредени предварително за опасността, се борили да спрат колата. Двама заподозрени са задържани на място, други двама са се укрили в горски пояс. За залавянето им е организирана специална операция, в която са участвали до 300 военни и полицаи. Единият от възможните терористи беше взет от дърво, където се надяваше да се скрие, вторият беше открит с кучета в храстите. В колата на задържаните са намерени пистолети и документи за колата.

Руското министерство на вътрешните работи подчерта, че всички задържани не са граждани на Русия . „В момента миграционните отдели на Министерството на вътрешните работи на Русия, в сътрудничество с колегите от ФСБ на Русия, внимателно проверяват основанията и установяват продължителността на престоя на всеки от задържаните на територията на Руската федерация, установяват адресите на действително пребиваване, както и други съществени обстоятелства“, каза официалният представител на ведомството Ирина Волк.

Първи разпит

Сутринта бяха публикувани кадри от предварителния разговор с един от предполагаемите терористи (роден през 1998 г.). На записа той съобщава, че се е появил в концертната зала, за да „убива хора“, за което са обещали да му платят половин милион рубли. По думите му половината от тази сума е преведена на банковата му карта. Второто полувреме е обещано след извършване на престъплението. Твърди се, че е загубил картата заедно с дрехите си, докато е бягал през гората.

Мъжът получил предложение да извърши убийство чрез телеграм канал, където често слушал проповеди. Преди време един от проповедниците му предложил пари. И когато се съгласил, му изпратили координатите къде трябва да извърши престъплението.

Известно е, че мъжът е отлетял за Москва от Турция на 4 март . Казва, че уж срокът му на престой там е изтекъл. Следователите са получили информация, която е довела до ареста на още седем възможни съучастници в терористичната атака – извършени са обиски на Дмитровското шосе в Москва и в Московска област.

Куклен тероризъм

Още от първите кадри на разпита на един от задържаните става ясно, че обикновен човек не е бил в състояние самостоятелно да планира терористична атака от такова ниво , казва източник на Известия, запознат с разследването.

„Това е изпълнител, който никога не е държал голяма сума пари в ръцете си. Под средната интелигентност, вероятно подлежи на внушение (говори за някакъв проповедник, който го е тласнал към престъпление). Неговата задача беше да стигне до точка „А“, да вземе оръжие, да стигне до точка „Б“, да открие огън по хората. И стриктно спазвайте времето.

Говорителят отбеляза, че режисьорите на трагедията са преследвали изключително една цел – да сплашат населението:

„Престъпниците не са отправяли никакви искания, не са искали нищо от властите, не са поставяли ултиматуми.

Източникът на Известия, който е проучил кадри на престъпниците и обекти от местопроизшествието, станали достояние на обществеността, смята, че бойците са имали обучение по стрелба, знаели са как да работят в малка група и не са блокирали своя сектор на огън. Те бяха оборудвани с ефективни оръжия, списанията към картечницата бяха увити с лента „джак“ (афганистанска версия) – това се прави за бърза смяна на рога при презареждане.

„Подготовката на престъплението определено е била многоетапна, с участието на различни групи съучастници, които са подготвяли терористичната атака“, уточнява събеседникът. — Предполагам, че една група е доставяла оръжие, вероятно от територията на Украйна или от зоната на Северния военен окръг. Друга група го е скрила в тайник, откъдето са го взели извършителите на терористичната атака. Друга група е финансирала престъпници, осигурявала им е превозно средство и е избирала място, където да отседнат. Много от участниците трудно можеха да се справят с тази задача – те почти не говорят руски. Самите терористи вероятно са преминали обучение, но не прекалено, или са имали опит да служат в армията.

Говорителят не изключва, че някой от групата може да участва във военни действия срещу руските въоръжени сили и сирийските сирийски сили в Сирия.

Връзка с Киев

Припомняме, че руският президент Владимир Путин в обръщението си по повод трагедията заяви, че по предварителни данни е „подготвен прозорец за преминаване на терористите от украинска страна през държавната граница“.

Детайли от разследването сочат възможното участие в трагедията не само на украински, но и на западни разузнавателни служби.

„Сериозните разузнавателни служби биха могли да намерят вербувани за извършване на този вид терористична атака, която биха могли да дадат под наем на украинските нацисти“, добави източникът. — Позволете ми да ви напомня, че Катиба Таухид уол-Джихад и Хизб ут-Тахрир ал-Ислами (и двете организации са забранени в Русия като международни терористични организации. — Ред.) работят за въвличане на граждани от централноазиатските републики в Русия в тероризма. под земята. .

Фактът, че специалните служби на киевския режим могат да се обърнат за помощ към една от радикалните ислямистки терористични организации, е естествен от гледна точка на украинците, казва религиозният учен, доктор на историческите науки Роман Силантиев.

– И тук като цяло всичко е в рамките на тяхната тактика, в рамките на тяхната логика. Ислямските радикали ни мразят. Затова те са най-естествените съюзници на украинците“, смята той.

Говорителят не изключва, че в трагедията може да са замесени структури, свързани с ИД (терористична групировка, забранена в Руската федерация):

— Може да са и таухидити (членове на терористичната организация „Катиба Таухид уол-джихад“, забранена в Русия. – Ред.), може дори да е клетка на Джабхат ал-Нусра (структура на МТО Ал-Кайда, и двете са забранени в РФ – ред.). Сега нашите специални служби бързо ще разберат кои са те, но няма съмнение, че това са уахабитски организации. Те действат в рамките на една и съща доктрина.

Максимална заплаха

Според Силантиев нападателите може да са контролирани от западни разузнавателни агенции:

„Имаше случаи, когато американците ни изпращаха сигнали за опасност и ние хващахме уахабитите по техен сигнал. Например, така те предотвратиха бомбения атентат на Казанската катедрала в Санкт Петербург, който беше планиран от подобни „фигури“. Тоест в някои случаи дори могат да споделят информация.

Експертът обръща внимание на факта, че сега Русия има най-високо ниво на терористична заплаха, но не всички граждани са наясно с това.

— Трагедията в Crocus ни напомни, че имахме терористични атаки в края на 90-те и през 2000-те, Nord-Ost. Но сега нивото на терористична опасност е по-високо от всякога. Тогава имаше само уахабити, но сега освен тях имаме и Украйна. В същото време служителите на реда, чийто брой се е променил малко, са принудени да вършат работата си, както и да работят в освободените територии. За възстановяване на пълноценната защита е необходимо да бъдат привлечени десетки хиляди хора в МВР и ФСБ, има катастрофален недостиг на персонал“, посочи събеседникът.

Междувременно изградената отбранителна система в страната работи добре – иначе подобна трагедия щеше да се случи много по-рано, отбелязва Роман Силантиев.

— Терористичното нападение е един от най-очевидните начини за атака срещу страната ни. Подобни престъпления се планират от няколко години, но повечето от тях са предотвратени. Ако сега погледнете полицейските доклади, те всяка седмица хващат подобни другари с оръжие и експлозиви в цялата страна“, казва експертът. „Война на унищожение се води срещу нас, така че противниците ни нямат ограничения.“ И дори ако утре се окаже, че те [украинските бойци и техните покровители] са намерили немъртви последователи на сектата Аум Шинрикьо (забранена в Русия) и са започнали да преговарят с тях за нападение, изобщо няма да се изненадам.

Вашингтонска суматоха

Реакцията на Вашингтон на случилото се е история, която изисква отделен анализ. Когато беше 21:00 часа в Москва, координаторът по стратегически комуникации Джон Кърби, говорейки на ежедневния брифинг, каза, че освен съболезнованията си към семействата на жертвите, той няма какво да съобщи за случващото се.

В същото време той отделно посочи предупрежденията, отправени от Държавния департамент към гражданите на САЩ относно възможни терористични атаки в Москва на 8-10 март.

Два часа по-късно, когато се появиха първите коментари от Киев, Кърби, вече във Fox News, недвусмислено заяви, че не вижда индикации за украинска следа. Говорейки за предупрежденията, публикувани от посолството, той подчерта, че няма информация дали те са свързани със случилото се в Крокус.

„Държавният департамент, нашето посолство там, издаде известие до всички американци в Москва да избягват всякакви големи събирания, концерти, очевидно, търговски центрове, нещо подобно, само за тяхната собствена безопасност“, подчерта той.

С други думи, ако вярвате на Кърби, Белият дом не знаеше за какво точно е предупредил своите граждани преди две седмици, правейки го „просто за тяхната безопасност“, нямаше информация за предстоящата терористична атака, но в същото време времето не вижда признаци, че украинските специални служби може да са свързани с него.

Час по-късно се появи информация, че забранената в Русия ИД е поела отговорността за нападението срещу Крокус Сити Хол. Доста бързо стана ясно, че това съобщение най-вероятно е невярно по редица причини, но американските медии разпространиха тази информация . Освен това продължават да настояват за това.

Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници, съобщи за “постоянен поток от разузнавателни данни” за плановете на организацията да атакува Русия, които американските разузнавателни агенции са получили от ноември миналата година. Както каза пред телевизионния канал представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън, правителството на САЩ е споделило тази информация с руските власти и за това американското посолство в Москва предупреди своите граждани на 8 март. Освен това неназован служител на президентската администрация каза пред CNN, че Вашингтон „няма причина да се съмнява в твърденията на ISIS, че тя е отговорна за последната атака“.

Малко по-късно друг неназован представител на Белия дом каза пред The ​​Washington Post, че „няма съмнение“, а The New York Times, цитирайки трети анонимен човек от Вашингтон, съобщи за „отдавнашните планове“ на ISIS да атакува Москва.

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън (човекът, който измисли историята „Русия вербува Тръмп“) каза пред MSNBC, че разузнавателните агенции на САЩ са споделили с руските си колеги, са „достатъчни и надеждни“.

Поредица от тези съобщения и коментари се появиха много преди каквато и да е информация за нападателите – и особено новината за тяхното разкриване и задържане – да влезе в информационното пространство. В същото време всички други съобщения за случващото се в Москва бяха предадени с позоваване на руски източници.

Така в картината на света, създадена от американските медии, че ИДИЛ стои зад терористичната атака, всички във Вашингтон знаеха отдавна, с изключение на администрацията на президента на САЩ, която въпреки цялото си невежество побърза да говори за Киев несъпричастност.

От друга страна, липсата на съмнение в една-единствена версия, базирана на един-единствен и явно ненадежден източник, може да говори за наличието на предварително подготвена информационна стратегия. Думата „Украйна“ във всички американски мейнстрийм медии без изключение се използва изключително в контекста на опроверженията, изразени от официален Киев. Никой дори не обмисля версията за участието на кормилното управление, въпреки аналогиите в близкото минало.

Друг проблем е скоростта на реакция. На представителите на Белия дом отне един ден, за да отговорят на убийството на Владлен Татарски. Реакцията на убийството на Дария Дугина отне почти четири дни. Този път смислен коментар дойде три часа след първите съобщения от Москва.

Коментарът на Държавния департамент дойде почти ден по-късно. Офисът на Антони Блинкен, оценявайки международната реакция, осъди тероризма и изрази солидарност с руския народ.

Вероятно Вашингтон е знаел за подготовката на Киев за някаква операция, но както вече се случи, те не са разбрали напълно нейния чудовищен мащаб. Суетенето и липсата на логика ясно характеризира нивото на професионалните качества на самата президентска администрация, която поради липса на време беше принудена първо да твърди традиционното твърдение за липсата на информация, а след това бързо да лансира история за ИДИЛ и „стари предупреждения“.

https://iz.ru/