В Лисабон вицепрезидентът Илияна Йотова открива форум на българските неделни училища в чужбина

0
56



Под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова в португалската столица Лисабон от днес до 16 март ще се проведе форум „Иновативни методи и материали за преподаване на българската история и география на България в българските училища в чужбина“. Това съобщиха от прессекретариата на президентската институция. 

Днес в Лисабонския университет вицепрезидентът ще открие форума, който ще събере участници от 15 държави. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката, Португалско-българската асоциация „Св. св. Кирил и Методий“ и едноименното Българско неделно училище в Лисабон, в партньорство с Асоциацията на българските училища в чужбина, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Лисабонския университет. На форума ще се обсъди как зад граница учители и ученици изграждат образа на България с уроците по български език, история и география.

По време на посещението в Лисабон са планирани срещи на Илияна Йотова с ректора на Лисабонския университет Луиш Ферейра и с Eрменежилдо Фернандеш, декан на Филологическия факултет. В университета функционира лекторат по български език и литература. Вицепрезидентът ще посети Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, където се обучават 73 ученици.

Събитието ще бъде посветено на проблемите при изучаването на българската история и география на България в българските неделни училища по света, съобщиха за БТА от Асоциацията на българските училища в чужбина. Пълната програма на форума е публикувана тук

/ЛРМ/



Източник БТА