Културата и образованието са най-работещата ваксина срещи вируса на омразата, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

0
76



Културата и образованието са най-работещата ваксина срещи вируса на омразата. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която приветства участниците в 27-ото издание на Училищния фестивал „Франкофонските сцени на България“, провело се във Варна днес. Тя е патрон на инициативата и присъди специалната награда на президентската институция на софийската 9 Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Трупата спечели също специалната награда „Молиер“, която бе връчена от френския посланик Жоел Мейер. 

Илияна Йотова поздрави участниците за чудесната игра и великолепния френски. „Вие ни върнахте към изконните човешки ценности, които се предават от поколение на поколение през вековете. След днешния ден сме убедени, че сте ги научили добре и ще ги предадете на вашите деца и следващите поколения“, каза тя на учениците. По думите ѝ тези важни ценности са свобода, справедливост, равенство, любов, доброта, разбиране на другия. „Другият“ е и темата на тазгодишното издание на фестивала. По думите ѝ младите актьори са припомнили с пиесите си човешката способност да разбереш този, който стои до теб, да не го отхвърляш въпреки различието му и да се опитваш да го разбереш, колкото и да е трудно. 

„Днес е модерно да говорим за много вируси, но един от най-страшните, който е почти неизлечим и за него трябват много сериозни лекарства, е вирусът на омразата и отчуждението. Ваксините срещу него трудно се намират, но ви уверявам, че най-работещата, проверена през вековете, е тази на образованието и културата“, каза още патронът на фестивала и добави, че учениците са доказали това на форума, като са показали богат културен багаж, добра образованост и познания за цивилизацията, придобити от техните преподаватели.

Според Йотова училищният фестивал е чудесна демонстрация на това, което представлява франкофонската общност като пространство, където хората се чувстват свободни, обединени в своето различие, нрави и език. „Това, което ни обединява, е поривът към свободата и към чудесното многообразие на нашата планета от езици и хора, знаещи, че са важни точно човешките ценности, които Волтер ни завеща, които днес изповядваме, и които младите хора ще завещаят на бъдещето“, каза вицепрезидентът. Българската франкофонска традиция започва още от годините на Възраждането с най-големите ни умове, припомни тя и благодари на преподавателите по френски език, че са нейни продължители. 

Илияна Йотова изказа специални благодарност и на директорката на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова за домакинството, спомогнало възобновяването на франкофонския училищен театрален фестивал. 

Своята благодарност към организаторите и домакините отправи и френският посланик у нас Жоел Мейер. Той поздрави всички ученици и учители за таланта, ентусиазма и професионализма, с които са работили върху сценичните произведения, които бяха представени на фестивала.    

Радвам се, че Варна е домакин на 27-ото издание на франкофонския театрален фестивал, каза кметът на града Благомир Коцев и подчерта, че между България и Франция има многогодишни отношения в културата и образованието и те имат бъдеще. Той припомни, че Френската гимназия във Варна е една от първите в страната с над 60-годишна история. 

Театралният спектакъл на Четвърта Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна спечели и специалната награда на Община Варна. Бяха връчени още награди за режисура, мъжка и женска роля, сценография, костюми, артистичност, оригиналност. 

Във форума участваха осем театрални трупи на ученици от IX, X и XI клас от гимназиите с интензивно изучаване на френски език ПЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ от Велико Търново, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ от Варна, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ от Благоевград, ПГРЕ „Г. С. Раковски“ от Бургас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ от Стара Загора, ГПЧЕ „Симеон Радев“ от Перник, 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и 35 СЕУ „Добри Войников“ от София.

Организатори на Училищния фестивал „Франкофонските сцени на България“ са Френският институт в България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език и „Алианс Франсез“ във Варна. 

 



Източник БТА