В Габрово се състоя среща-разговор с проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов на тема „Памет за Паметника на свободата“

0
69



В Габрово се състоя среща-разговор с проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов. Събитието е част от програмата за отбелязване на Националния празник на Република България – 3 март. Повод за избраната тема бе предстоящата 90-годишнина от официалното откриване на Паметника на Свободата, състояло се на 26 август 1934 г. 

„Важно е да знаем, че Паметникът на свободата е замислен да бъде наречен Паметник на възраждането и освобождението на българския народ“. Хората тогава са искали в него да бъде въплътен един голям и важен период от време. Поборническите дружества не спират да се занимават с идеята за създаване на монумента. Строежът е една епопея и са използвани най-модерните технологии за времето“, каза по време на дискусията проф. Вера Бонева. 

Налага се често да се отговаря на въпроса ще се демонтира ли Паметникът на свободата, посочи проф. Бонева.

„Започна една кампания, след като бе обявена новината, че ще се прави ремонт. Още когато започнах работа в музея, аз предизвиках проверка, която да установи състоянието на монумента. Това се случи през 2015 година“, посочи д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. По думите му всички твърдения, че паметникът ще бъде разрушен, са измислица. Освен професионални умения, изпълнителят, който бъде избран за този ремонт, трябва да прояви и любов, защото на върха, където е паметникът, са качени българската чест и достойнство, посочи той. 

„Работим по реализирането на новата постоянна експозиция, вече се обсъждат още няколко важни проблема, свързани с околните пространства. Предстои да се търсят решения с тържествения подход, довеждащия път, водоснабдяването и ремонт на паметниците в района на върха. Имаме идея постоянната експозиция на музея да бъде ситуирана в района на предела на прохода „Шипка“, като мястото ще бъде достъпно целогодишно“, добави д-р Ангелов. 

Празничният 3 март ще започне с панихида в памет на загиналите за Свободата в храм „Успение на Пресвета Богородица“ в 9:00 часа, на площад „Възраждане“ от 9:30 часа ще бъде издигнат националният ни флаг. Програмата ще продължи в подножието на връх Свети Никола и Паметника на Свободата. От 11:30 часа ще бъдат поднесени цветя и венци. 

От 9:00 ч. до 17:00 ч. в музей „Дечкова къща“ Регионалният исторически музей в Габрово ще представи опълченска униформа и въоръжение от съхраняваното във фонда културно-историческо наследство.



Източник БТА