В бюджета осигуряваме увеличение на възнагражденията в секторите “Транспорт “, “Култура”, “Спорт”, “Здравеопазване” и други, каза зам.-кметът по финанси на Столична община

0
68



В бюджета, който внесохме, осигуряваме увеличение на възнагражденията в администрацията, увеличение в сектори “Транспорт”, “Здравеопазване”, “Спорт” и “Култура”. Благодарение на помощта на държавата, ще се увеличат и заплатите в сектор “Детско здравеопазване”. Това каза зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев по време на брифинг в сградата на Столична община. 

Василев благодари на общинските съветници, които са изпратили предложения за корекции в бюджета, и обясни, че част от тях са направени. Внесохме и допълнително предложение за корекции, което увеличава средствата в сектор “Транаспорт”, обясни Василев и допълни, че са увеличени и средствата за проектиране, за здравеопазване, за отбрана и сигурност, за отчуждаване на имоти, за спортни дейности, за аварийни и текущи имоти, за социални дейности, както и за културното наследство.

Разчитам на подкрепата на общинските съветници утре на заседанието на Столичния общински съвет, изтъкна Василев. Той посочи, че бюджетът отразява проблемите на хората и тяхното решение, той не е политически акт, а средство, с което да се решат проблемите на София. 

Василев обясни увеличенията и с конкретни проценти. В транспорта възнагражденията се увеличават с 15%, в културата – 20%, 10% пък е увлечението при администрацията, в сектор “Здравеопазване” ще достигнем рамката на колективния трудов договор, а сега и след протегната ръка от държавата, и в детското здравеопазване, каза още Василев. 

Общите разчети са на стойност 58,9 млн.лв, обясни зам.-кметът. Средствата, от които ще бъдат насочени тези допълнителни пари, са в няколко направления – първото е доброто изпълнение на приходите, второто е по постъпления, които са реализирани проекти на Столична община, както и 5 млн. лева от резерва на общината, обясни Василев.

Зам.-кметът по финанси се извини за държанието си по време на вчерашния протест за увеличение на заплатите в общинското здравеопазване. Той изтъкна, че за него е важно хората да получават адекватно възнаграждение за труда си. 



Източник БТА