Падна една от евроатлантическите ценности. Атентатът срещу Доналд Тръмп зададе въпрос. Той е: евроатлантическа ценност ли е да се убие американският президент, или не!

Да си припомнимІ Четирима американски президенти са били убити по време на своя мандат:

  1. Ейбрахам Линкълн (1861–1865) – Линкълн е убит на 14 април 1865 г. от актьора Джон Уилкс Бут, докато гледа театрално представление във „Фордс Тиътър“ във Вашингтон. Той умира на следващия ден, на 15 април 1865 г.
  2. Джеймс А. Гарфийлд (1881) – Гарфийлд е прострелян на 2 юли 1881 г. от Чарлз Гиту, докато е на жп гара във Вашингтон. Гарфийлд умира от раните си на 19 септември 1881 г.
  3. Уилям Маккинли (1897–1901) – Маккинли е прострелян на 6 септември 1901 г. от анархиста Леон Чолгош по време на публично събитие в Бъфало, Ню Йорк. Маккинли умира от раните си на 14 септември 1901 г.
  4. Джон Ф. Кенеди (1961–1963) – Кенеди е убит на 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас, докато се движи в открит автомобил. Лий Харви Осуалд е официално обвинен за убийството, но около този случай съществуват множество конспиративни теории.

Такъв е животът!

А сега да продължим.

Двама американски президенти са били простреляни при атентати, но са останали живи:

  1. Теодор Рузвелт (1901–1909) – На 14 октомври 1912 г., докато води кампания за третия си мандат като президент (след два непоследователни мандата), Рузвелт е прострелян в гърдите от Джон Фламинг Шрънк. Куршумът преминава през метален калъф за очила и дебела реч, които са в джоба на Рузвелт, преди да навлезе в тялото му. Въпреки раната, Рузвелт продължава да изнася речта си преди да получи медицинска помощ. Раната не е фатална и Рузвелт оцелява.
  2. Роналд Рейгън (1981–1989) – На 30 март 1981 г., само 69 дни след като поема поста президент, Рейгън е прострелян в гърдите от Джон Хинкли младши извън хотел „Вашингтон Хилтън“ във Вашингтон, окръг Колумбия. Рейгън е сериозно ранен, като куршумът пробива белия му дроб, но той оцелява след спешна операция и пълно възстановяване.

Такъв е животът!

По някакво чудо оцеля и Доналд Тръмп. Според думите му, помогнали са му мигранти. Медии твърдят, че му е помогнала и руската каратистка. Телеграм каналът „Типичен Рязан“ твърди, че Тръмп е бил спасен от бодигард от Рязан. „Момичето-телохранител, което защити Тръмп от куршуми, е жителката на Рязан Ирина С. Майстор на спорта по ръкопашен бой и карате, тя е ученичка на треньора на Рязан, майстор на спорта Олга Новикова и заслужения треньор на Русия Евгений Жирихов от Рязанската федерация за ръкопашен бой“, съобщи каналът. „Типичен Рязан“ отбелязва, че името на момичето е променено. Тя идва от град Скопин. През 2000 г. семейството на момичето се премества в САЩ, където Ирина работи като треньор и учи в университета, завършвайки училище за частни бодигардове. „Агентът на Secret Service е жена! Никога не съм виждал жена в такава роля. И тя действаше без забавяне, точно като мъжете“, написа адвокат Марина Медвин в социалната мрежа X (преди Twitter).

Такъв е животът1

Удивително е, че наши мастити „коментатори“ все още не са открили в покушението на Тръмп дългата ръка на Путин и Кремъл, а най-малко – намесата на Русия в президентските избори в САЩ. Но до 5 ноември има все още време за изяви.

Такъв е животът!

Политическото рали в България изненадващо навлезе в изключително труден етап с остри завои. Покушението срещу Тръмп значително вдигна мъглата около изборите в САЩ. Но острите завои си остават. Бай Дяко, покойният ми баща, би казал: Ами, ако… Та това „Ами, ако…“ ще продължи да предизвиква стенокардия в гърдите на мнозина  политикани, които са за продължаване на войната между Русия и Украйна до последния украинец, аз бих казал до принуждаването на притежателя на атомни оръжия той да започне да ги използва.

Такъв е животът!

Сега мнозина, които са привърженици на това този или онзи политически лидер да бъдат убити, ще ни призовават за примирение, за диалог, за демокрация, за световен мир и т.н., докато в същото време ще разравят с ръжен жарта на сляпата конфронтация.

Такъв е животът!

Лято е, внимавайте с високите температури и кормувайте внимателно по пътищата… И си ближете спокойно сладоледа на сянка, за предпочитане в Перлата на българското Черноморие – ваканционното селище Албена.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ!: КРАЙ НА ДРАМАТИЧНИЯ СПЕКТАКЪЛ , ПЪРВИЯТ МАНДАТ МИНА В ИСТОРИЯТА
  2. БЪЛГАРИЙО МИЛА, ЗЕМЯ НА ДЕПУТАТИ…
  3. ИВАЙЛО МИРЧЕВ Е АУТ ОТ ПЕТДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  4. ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ: НАРОДНА ТОПКА ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА
  5. ТУКА ИМА – ТУКА НЯМА… АМА ЩЕ ИМА!
  6. „ВИНЕТКА МИ ДАЙ, МИЛА, БЪРЗО ВИНЕТКА МИ ДАЙ…“
  7. ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ! ИСКАТ ДА НИ ОГРАНИЧАВАТ И В ИНТЕРНЕТ
  8.  АГНЕТАТА МЪЛЧАТ, ПОЛИТИЦИТЕ ГИ ПАСАТ…
  9. ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТГЛЕЖДАТ НАВСЯКЪДЕ, ДОРИ ПО БАЛКОНИТЕ. НО НАЙ-ВКУСНИТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ГРАДИНАРИТЕ В ОДРИНЦИ
  10. КОГАТО САДИЗМЪТ СТАНЕ СЪДИЙСКО ШОУ…
  11. МАНДЖА С ГРОЗДЕ, MADE IN BULGARIA
  12. ЗАЩО Е ЗАБРАНЕНО НА ПАРТИИТЕ ДА ПАЗАРУВАТ ГЛАСОВЕ
  13. ОБЩОТО МЕЖДУ БАЛЕТА, ЧЕРВЕНИТЕ ГАЩИ И КРАВЕКОМПЛЕКСА В БРАНИЩЕ
  14. И ДОБРИЧЛИИ ОТБЕЛЯЗАХА 150-ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
  15. ИЗРОДИ БЕЗ КРАЙ ДОРИ И В ПАРИЖ
  16. ВРЕМЕ Е ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДРОГА
  17. МАНДАТЪТ КАТО… МАНДАЛО
  18. ИГРА НА НАРОДНА ТОПКА В… НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
  19. ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМ СКАНДАЛ НА БАЛКАНИТЕ
  20. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЯЙЦАТА НА СВАКО ГАНЮ И MADE IN BULGARIA?…