Варненският поет Красимир Симеонов издаде книга с избрана лирика

0
79



Варненският поет Красимир Симеонов представи своята нова книга с избрана лирика „Няма тайни“ в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Тя е побрала стихотворения, писани през последните 40 години, и излиза от издателство „Захарий Стоянов“. 

По думите на редактора на книгата Панко Анчев е било време Симеонов да издаде том с избрани стихотворения, тъй като е достигнал до равнището на своето развитие, когато е време за оглеждане на изминатия път с неговите успехи и провали, надежди, радости и разочарования, на всичко в творческия живот на писателя, преминал вече границата на 50-те години. Той посочи, че стихотворенията са кратки, написани с малко думи, но със сгъстена енергия, на което е способен само големият поет.

По думите му Симеонов е ту суров наблюдател на времето, в което живее, ту изящен и възторжен, когато изразява чувствата си към близки хора. Поезията му има силно социално чувство, в нея има състрадание към нещастния човек, който търси помощ, за да продължи да живее, изтъкна още редакторът. В същото време според него авторът не съди, а е по-скоро наблюдателен, аналитичен и внимателен, за да изведе най-важното и да го изрази с думите, които Бог му дава. „Симеонов е надарен да описва живота в неговата пълнота, той е поет с голям талант и книгата му го доказва по безспорен начин“, завърши редакторът. 

За усета на Красимир Симеонов към вътрешното звучене на думите и различното им нюансиране говори директорът на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски, който присъства на премиерата. По думите му това е рядко качество и не се придобива с дълги опити, а е божи дар. Той приложи към поезията на автора фразата на Петър Дънов „разумно сърце“ и изтъкна интелектуално-духовното себевглеждане в неговите словесни репризи по няколко стиха, заредени със силен подтекст. „В отвратителното състояние на европейското общество днес, смисълът на такава поезия е да предпази обществото от пропадане в пропастта, тя изпълнява лечителска духовна работа“, посочи Гранитски и добави, че лириката на варненския творец внушава и езотеричен пласт, насочен навътре към познание на себе си, както и любов в най-широк план. 

За обичта в работите говори и писателят Ангел Ангелов, който обърна внимание, че на последната корица на книгата е изписан йероглифа за обич и това е една от най-характерните черти на Симеонов. Такава обич може да изпитва само човек, който вярва в Бог, посочи той. 

Авторът благодари на редактора си за споделените двадесет години в литературната действителност. Той сподели, че нещата, които пише, са много интимни и влизат навътре в неговата душа и изрази надежда след сто години да има смисъл в това, което сме правили днес. 

Красимир Симеонов е роден през 1967 г. във Варна. Завършил е Българска филология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Автор е на осем книги с поезия и проза. Негови творби са превеждани на руски, английски, полски, гръцки, френски, сръбски, турски, италиански и фински език.

 



Източник БТА