България ще е домакин на Балканската олимпиада по математика, която ще се състои във Варна

0
89



Тази пролет България ще е домакин на Балканската олимпиада по математика. Тя ще се състои от 27 април до 2 май в “Св. св. Константин и Елена” във Варна. У нас ще дойдат над 130 ученици от 21 държави от цял свят, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. 

Регламентът на надпреварата предвижда, че в нея участват както 11 официални страни от Балканите, така и държави гости на турнира, които тази година ще бъдат 11. Сред тях са Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Саудитска Арабия и други страни. На турнира България, като домакин, ще бъде представена от два отбора.

Балканската олимпиада по математика е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., когато турнирът се провежда в Атина. През годините балканиадата набира популярност и става една от най-сериозните международни прояви, която влиза в календарите на десетки държави гости, участващи извън официалното класиране. Състезателният ден за учениците е един и тази година ще бъде 29 април. В рамките на четири часа и половина всеки ученик решава четири задачи, което включва по една задача от темите: алгебра, комбинаторика, геометрия и теория на числата. Всеки отбор може да се яви с до шестима ученици, което означава, че на балканиадата ще премерят знания 138 състезатели.

Основните организатори на Балканската олимпиада по математика в България са Министерството на образованието и науката (МОН) и Съюзът на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е член-кореспондент Николай Николов, а секретари са: проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на турнира е кметът на Варна Благомир Коцев, а за училище организатор, на събитието, МОН определи Математическата гимназия “Д-р Петър Берон”. Партньори на балканиадата са Jane Street, Astea Solutions и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

През последните години българските участници винаги взимат медали и в неофициалното отборно класиране страната ни е в топ 3. Учениците, които защитават българския трибагреник на балканиадата, се избират сред най-добре представилите се от Есенния математически турнир, Националното зимно математическо състезание и от Пролетното математическо състезание. След това те преминават допълнителен подбор с контролни състезания, където най-добрите шестима влизат в националния отбор за надпреварата, а следващите шестима, класирани от 9-и до 11-и клас, влизат във втория български отбор.

Задачите за балканиадата се избират, след като всяка държава участник (без домакините) предлага до пет задачи, след което домакините сформират комисия, която избира ShortList от задачи – 5-6 задачи от всяка една от четирите области. Накрая журито на олимпиадата, състоящо се от ръководителите на официалните страни участнички, избира състезателната тема в деня преди самото състезание.



Източник БТА