България може да подпомогне Япония в развитието на технологиите, каза посланикът на Япония у нас Хисаши Мичигами

0
69



България може да подпомогне Япония в развитието на технологиите, защото е достигнала високо ниво в тази сфера и в сферата на изкуствения интелект. Това каза посланикът на Япония у нас Хисаши Мичигами по време на лекция на тема „Преоткриване на Япония“ в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Мичигами изрази уважението си към България поради промяната на страната след 1989 г. Процесът след 1989 не беше лесен, но вие постигнахте политическо, икономическо и социално развитие, каза посланикът на Япония. По думите на Мичигами общото между България и Япония са дългото историческо минало на двете държави, уважението към традиционните ценности и развитието на икономиката на екологията.

Япония има двайсетина нобелови лауреати в сферата на науката от 2000 година досега, тя е силна във фундаменталните научни изследвания и е на второ място в глобалното изследване PISA в сферата на науката от 2022. Всяка причина за добре развития бизнес и постиженията в спорта се дължи на училищното образование, смята Мичигами. В Япония поставяме фокус върху музиката, физическото възпитание и спорт и дисциплината. По отношение на развитието на технологията и безопасността на Япония не е имало фатален инцидент с пътник на японския градски транспорт за последните 60 години. През 60-те години на миналия век имаше високо замърсяване на водата и въздуха в Япония. До 10-15 години по-късно това се подобри, подчерта Мичигами.

Дипломатическата история на България и Япония е изпълнена с открития и преоткрития, каза заместник-кметът на културата в София Яна Генова. Посолството на Япония в България е допринесло за част от оборудването на Софийската опера. София и Нагоя са част от творческата мрежа на градовете на ЮНЕСКО, затова трябва да продължи съвместното развитие на културата между България и Япония, каза Генова.

Младите хора ще допринесат за интереса към японската култура, каза заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова. Нашите студенти от Япония ще разкажат в родината си за България и тези връзки ще укрепват напред във времето. С общи усилия идват знанието и разбирането, смята тя.

Откриваме събитието с идеята на тържествата, свързани с установяването на първите контакти между България и Япония, каза деканът на Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет проф. д-р Гергана Петкова. Тя заяви, че това е една епоха, в която дипломати, политици, индустриалци, хора на бизнеса, на туризма и преподаватели влагат всички свои усилия за тези блестящи години на взаимоотношенията между Япония и България.

Когато знаем и помним миналото и историята, имаме настояще и бъдеще, каза доц. д-р Вяра Николова, ръководител на катедра “Японистика” към Софийския университет. Тя пожела разширяване на обмена в сферата на образованието и науката. Доброжелателния тон между дипломатическите и държавни институции и местната власт и образованието ще подобри, развие и заздрави добрите отношения между страните, ще даде нови възможности за проекти и сътрудничество, смята Николова.

Лекцията е посветена на 115 години от началото на официалните контакти между България и Япония през 1909 г., на 85 години от установяването на дипломатически отношения през 1939 г. и на 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения през 1959 г.



Източник БТА