БТА :: Новата среда за сигурност в Черноморския регион обсъждат експерти на конференцията „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“

0
67



Новата среда за сигурност в Черноморския регион обсъждат експерти на националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е под егидата на правителството в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност.

Нападението на Русия срещу Украйна има политически последствия, каза Ася Давидова, директор на дирекция „Политика за сигурност“ в МВнР. Редът, свързан с отбраната и сигурността, беше изваден от релси. Черно море е особено важно. Политиката на Русия в региона е насочена към манипулиране на различни слаби среди, като се поставя на териториалната цялост, като се създава енергийна зависимост, коментира тя.

По думите ѝ със своята агресивна война в Украйна Русия иска да установи хегемонията си в Черноморския регион. Целта на Русия е да оспори европейската сигурност по много линии. Русия е и ще си остане най-значителната пряка заплаха за евроатлантическата зона в следващите години, добави Давидова.

Русия инвестира в способности, които биха позволили на специализирани подводници да поставят експлозиви на морското дъно, заяви генерал-майор Пол Хурмуз, старши сътрудник, New Strategy Center, Румъния. Руските служби използват дезинформация и пропаганда. Русия използва напълно способността да ескалира ситуацията в зависимост от своя интерес, отбеляза той. Черноморският регион съдържа редица енергийни проекти, посочи още  генерал-майор Пол Хурмуз.

Трябва да си направим поуки от миналото и от настоящата война в Украйна, за да разработим един солиден подход към сигурността в Черноморския регион, заяви посланик Таджан Илдем, председател на Центъра за икономически външнополитически изследвания (ЕDАМ), Турция. По думите му войната в Украйна доведе до драматични промени в средата за сигурност. Русия използва Черно море и като платформа, за да излъчи сила на юг, смята той.

Поведението на Русия след края на войната ще определи как страната може да стане част от бъдещата архитектура на сигурността, каза посланик Илдем. Според него страната не бива да бъде изключвана от бъдещата архитектура на сигурността. Сигурен съм, че ситуацията може да еволюира по такъв начин, че да се спазва международното право и Русия да стане част от световния ред, допълни той.

Имаме два нови члена – Финландия и Швеция, които са силни от военна гледна точка и са в челните редици в защитата на човешките права и правовата държава, отбеляза Алексиос Мариос Либеропулос, посланик на Гърция в България. Войната на Русия в Украйна даде шанс за НАТО да се реорганизира, смята той и добави, че Русия използва целия си спектър от военни и невоенни средства, за да увеличи напрежението в региона.



Източник БТА