45 души загинаха, след като автобус с поклонници, пътуващи от Ботсвана за великденско църковно събиране в Южна Африка, падна от мост.

 

Превозното средство е излязло от пътното платно в планински проход и е избухнало в пламъци, след като се е ударило в скалите под него. Единственият оцелял е осемгодишно дете, което е получило медицинска помощ за сериозни наранявания.

Правителството на провинция Лимпопо съобщи, че автобусът се е преобърнал от моста Маматлакала в северната част на Южна Африка и е паднал от височина 50 метра в клисурата, преди да избухне в пламъци.

Тече операция по издирване на евентуални оцелели, съобщи правителството на провинцията, но поясни, че много тела са изгорели до неузнаваемост и са блокирани в превозното средство, докато други са изхвърчали от автобуса.

Катастрофата е станала близо до град Мокопане, който е на около 200 км северно от южноафриканската столица Претория.

Часове след катастрофата под бетонния мост продължаваше да се издига дим от изгорелия до основи автобус. Според властите изглежда шофьорът е изгубил контрол и автобусът се е ударил в мантинелата на моста. Шофьорът е загинал.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза, че всички жертви вероятно са от Ботсвана и са били на път за град Мория в Лимпопо за популярно великденско поклонение през уикенда, което привлича стотици хиляди поклонници от Южна Африка и съседните страни, които са последователи на християнската църква „Сион“.

Рамапоса се е обадил по телефона на президента на Ботсвана Мокгвеетси Масиси, за да изкаже съболезнованията си и е подчертал, че южноафриканското правителство ще направи всичко възможно, за да помогне, става ясно от изявление на офиса му.

Южноафриканското правителство често предупреждава шофьорите да бъдат внимателни по време на великденските празници, когато пътищата са особено натоварени и пътуването по тях е опасно. Повече от 200 души загинаха в катастрофи през уикенда на Великден миналата година.

https://trafficnews.bg/