Белослава Кръстева за шаха, образованието и мечтата за световна титла (видео) – Още спорт – Други спортове

0
73


Тази година София е световна столица на спорта, а шахматистката Белослава Кръстева е посланник на инициативата. Освен бронзовата медалистка от Свтовното първество по шах в Мексико участие ще вземе и Алберт Попов.

“Надявам се чрез моят опит и пример да мотивирам все повече хора да спортуват. Това ще ги научи на дисциплина на ума, на духа, на физиката. Искам да помогна с това в тази кампания.”

Кръстева продължава да се развива в спорта, но набляга сериозно и на образованието си.

“В момента ми предстои Европейско първенство за жени, фокусът ми е насочен към него. По-късно през годината ще има и Световно първенство за дами до 20 години, което ще опитам да спечеля. Работим с отбора и ще се борим и за Олимпийски златен медал.

След отбораната европейска титла емоциите още ни държат. Такива групови успехи са много специални.

Паралелно уча и финанси в САЩ, Мисури. Там съм със спортна стипендия имам и осигурен треньор. Избрах Америка, защото условията там са много по-добри. Имам и осигурена подкрепа, за да продължа да се развивам в шаха. 

Най-малкото, което се прави е да се осигуряват националните състезатели на заплата и да се гарантира участие в турнири. Важно е и те да са най-престижните. Това го правят държавите, които са най-големите сили в този спорт. Тук в България са ми помагали само родителите.”

Мечтите на талантливата българка пък нямат граници.

“Шах и образование вървят ръка за ръка, винаги имам план Б. Мечтая да съм световн шампионка, но мога да балансирам и да се развивам в двете посоки.”

 



Източник Gong.bg