Бащите основатели на НАТО са били много по-прозорливи, отколкото техните съвременници са успели да ги оценят, каза Соломон Паси

0
71



Изложбата от една страна е помагало по история, а от друга страна е наръчник за бъдеще. Оказа се, че бащите основатели на НАТО са били много по-прозорливи, отколкото техните съвременници са успели да ги оценят. Това заяви президентът на Атлантическия клуб в България и външен министър в периода 2001–2005 г. Соломон Паси при посещението си в Националния пресклуб на БТА по случай откриването на изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“. 

Според Паси и днес войната в Украйна ни показва, че единственото, което може да се противопостави на незаконната сила, е законната сила. Той поясни, че „НАТО е законната сила”.

Моята оригинална професия е математика, математическа логика, компютърни науки, и никога не съм имал представа, че животът ми ще ме тласне в съвършено нова сфера, различна от науката. Но промените в Източна Европа и падането на Берлинската стена, дисидентските движения в Източна Европа, промениха живота на мнозина и в това число и моя. Вече 33 години – от август 1990 г. до днес, аз се занимавам неуморно с НАТО. Много ми е интересно след още 33 години, когато хипотетично би трябвало да съм на 100 години, какво ще е тогавашното бъдеще на НАТО, а съм сигурен, че то ще бъде много по-ясно и глобално очертано, отколкото е днес, добави още той.

Изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и проф. Огнян Герджиков – юрист, председател на 39-ото Народно събрание (2001-2005 г.), който на 18 март 2004 г. предава на президента на България Георги Първанов ратификацията на Северноатлантическия договор. Изложбата е показана в дигитален вариант в пресклубовете на БТА в страната и в чужбина.

/АБ/



Източник БТА