БАБХ обяви огнище на птичи грип в родопското село Цалапица

0
63



Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в село Цалапица, Община Родопи, област Пловдив.

Причинителят на болестта е установен днес в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, в който се отглеждат над 86 000 броя птици, съобщават от БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: село Цалапица от Община Родопи и град Стамболийски от Община Стамболийски. В 10-колиметровата наблюдавана зона попадат: град Съединение от Община Съединение; селата Войсил, Бенковски, Радиново и Костиево от Община Марица; селата Оризари, Кадиево и Златитрап от Община Родопи; селата Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село и Триводици от Община Стамболийски, както и селата Хаджиево, Говедаре и Мало Конаре от област Пазарджик, Община Пазарджик.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птиче месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Както БТА писа, миналата седмица БАБХ регистрира огнище на птичи грип в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки в димитровградското село Черногорово, където се отглеждат около 40 000 птици.



Източник БТА