Амбицията остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г., каза вицепремиерът в оставка Мария Габриел

0
57



Амбицията остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г. Бих искала ясно да кажа това, което казах и на Паскал Донахю, че сме убедени в положителните страни на присъединяването на България в еврозоната и за стабилността на банковата система, и за гражданите и бизнеса. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи  в оставка Мария Габриел на брифинг в Министерския съвет (МС) с участието на председателя на Еврогрупата Паскал Донахю. Премиерът акад. Николай Денков и финансовият министър Асен Василев също са част от събитието.

По думите на вицепремиера Габриел Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и еврозоната са водещи приоритети за България. И благодари на подкрепата на Донахю. Вярвам, че разширяването на еврозоната ще даде положителен сигнал на източноевропейските страни и то във времена на геополитически предизвикателства. Разбира се, от всички нас ще зависи да се противопоставяме на популисткия скептицизъм, коментира още тя.

По думите ѝ по време на разговора с Донахю преди провеждането на брифинга е била подчертана важната роля на комуникационната кампания, която ще има през цялото година, за да открои по достъпен начин ползите за икономиката и за повишаването на стандарта на живот. Габриел каза, че целта на кампанията е да се противопостави на дезинформацията. Радвам се, че днес всички още веднъж показваме колко мобилизирани сме като екип, мобилизирани са институции, мобилизиран е ресурс, подчерта тя. И добави, че ще се разчита на богатия опит на Донахю.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото. Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж, обясниха от правителствената пресслужба.

За визитата на Паскал Донахю съобщиха от Министерството на финансите на 13 март. Председателят на Еврогрупата ще участва в организираната от министерството конференция „Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса”. В рамките на форума ще бъде обсъдена готовността на страната ни за влизане в еврозоната, както и ползите и предизвикателствата от преминаването към единната европейската валута като разплащателно средство у нас. 

/ВД/



Източник БТА