Акция по кръводаряване, посветена на Ангел Здравков, започна в болницата в Пазарджик

0
64


Акция по кръводаряване, посветена на 22-годишния Ангел Здравков от Пазарджик, който загина преди 6 месеца, намушкан с нож от 18-годишния Никола Райчев, организира сдружение „Добро сърце”. Това съобщиха от организацията. Трагедията с Ангел стана на 29 септември миналата година, когато бившият ученик от местна гимназия Райчев пресрещна младежа пред жк блок в кв.”Запад” в Пазарджик и го намушка с нож. Ангел почина в линейката на път за болницата.

„Шест много, много трудни месеца , откакто сърцето на това добро момче спря да тупти, защото така реши един убиец. Отиде си от загуба на кръв и нямахме шанса да дарим за него, за да остане жив. Злото победи, но ние не искаме повече такива случаи. Искаме да има хора, на които можем да помогнем, дарявайки от своята кръв. Затова сме решили дарената кръв да бъде в полза на Емил Георгиев Спасов от село Мененкьово, на който всеки месец трябва да се преливат 4-5 банки с кръв, защото страда от рядкото генетично заболяване- Хемофилия А”, обясниха организаторите на кампанията.

Всеки, който иска да подкрепи акцията и Емил, може да го направи като дари кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик на 28 и 29 март до 13 ч.

Трима кръводарители дариха кръв в първия ден на кампанията на сдружение „Добро сърце”.

„Дарявам кръв за шести път. От десет години не бях дарявал, защото бях по чужбина. Сега реших, че мога да помогна на някой с дарената от мен кръв. Избрах това да е Емил Спасов от село Мененкьово, на който нашето сдружение подава ръка. Той има заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване и всеки месец се нуждае от няколко кръвопреливания”, обясни Георги Янакиев, който е един от организаторите на дарителската акция.

Заедно с него кръв дариха Роза Димова и 20-годишната Васи Грочева.

„Поставяме си за цел постоянно да напомняме на хората колко е важно да се дарява кръв, защото в България има страшна липса на кръв. Кръводаряването е изключително важно за много хора, на които се правят операции, за онкоболни, за хора с различни заболявания, за пострадали от катастрофи. Благодарни сме на всички, които ще помогнат и тази наша мисия да бъде успешна”, допълни още Георги Янакиев.





Източник 24часа