Активното противодействие на мрежите за контрабанда на мигранти изисква засилено оперативно сътрудничество, заяви министър Калин Стоянов в Брюксел

0
59



Активното противодействие на организирани престъпни мрежи за контрабанда на мигранти изисква засилено оперативно сътрудничество между държавите, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел, информират от МВР на сайта на ведомството. 

В рамките на заседанието министър Стоянов е откроил няколко приоритетни задачи, които стоят пред страната ни – подготовка за прилагането на Пакта по миграция и убежище и укрепване на националните системи за убежище и връщане, навременното стартиране на системата Вход/Изход и пълното операционализиране на Фронтекс. Стоянов подчерта, че паралелно с това следва да се работи за подобряване на ситуационната картина в Шенген и да се противодейства още по-активно на организираните престъпни мрежи за контрабанда на мигранти.

Министърът отбеляза необходимостта от засилено полицейско оперативно сътрудничество между държавите, което да включва интензивен обмен на информация; увеличаване на съвместните дейности между групи държави, както и на национално равнище; определяне на точки за контакт на стратегическо и оперативно равнище, които да наблюдават съвместните дейности и да реагират бързо при спешни ситуации и нови тенденции; координирани паралелни дейности срещу дейността на мрежите за контрабанда на мигранти и съвместни разследвания с подкрепата на Европол и Евроджъст.

По отношение на консолидирането на Шенген и предстоящото премахване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници на България и Румъния от 31 март т.г. министър Стоянов увери участниците в сесията, че страната ни е предприела всички технически и оперативни мерки за осигуряване на плавното премахване на проверките и се отнася отговорно към членството си в Шенген. 

За България ролята на Фронтекс е изключително важна и в този смисъл за нас са приоритет ефективното прилагане на Регламента, запълване на състава на агенцията и максималното използване на мандата ѝ, заяви министър Калин Стоянов. Той подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството между Фронтекс и държавите членки, изложени на непрекъснат миграционен натиск, както и от подобряване на осведомеността, което да повиши качеството на анализа на риска.

По-рано днес ЕК съобщи, че предприема допълнителни действия с България и Румъния за управление на границите и миграцията, като се предвижда комисията да осигури за целта 85 милиона евро. 

По-рано днес министър Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество между ЕК, Агенциите на ЕС и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон. 



Източник БТА