Проф. Николай Радулов за Lupa.bg: Божков държи в чужбина 200-300 милиона

0
1817

Намеци и сигнали отправя Васил Божков към властта със зачестилите си публични изяви. Той им казва – „аз мога така да играя, а мога и иначе“. Нищо безобидно и ненужно не прави милиардерът, обмислил е всеки свой ход. Това заяви в интервю за Lupa.bg бившият главен секретар на МВР и настоящ преподавател в НБУ проф. Николай Радулов.

– Проф. Радулов, автентични ли са според Вас документите, които представи олигархът Васил Божков на страницата си във фейсбук за Нова тв? Да отбележа, че са писани на ръка.

– Няма съмнение, че документите са автентични. В тях няма нищо инкриминиращо, инкриминиращото е по-скоро устното допълнение на бизнесмена, че е изнудван.

Спомняте си, че когато падна първото правителство на Борисов, имаше бизнесмен от Несебър, който заяви, че Цветанов му искал 300 000 евро, за да не го закача. Всички си направиха оглушки за това, все едно нищо не е казано. Така че изнудването не е непознато на властимащите.

– Домусчиев говори за натиск от страна на Божков върху Българския спортен тотализатор. Той казва, че хазартният бос искал Нова тв да няма договор с тотото.

– Би Ти Ви в договора си е записал, че рекламодателят няма право да дава в друга телевизия реклами и затова Домусчиев щял да даде жалба в ЕС. Мисля си, че на собственика на Нова тв му се казва какво да прави. Не знам дали и на него няма да се потърси отговорност.  Знаем сагата с Български морски флот и невърнатите 50 милиона.

Мисля, че всички бележити бизнесмени ги подкарват по един и същи начин. Никой не очаква Васил Божков да седи със скръстени ръце и да позволи да преразпределят бизнеса му.  Приказките му, че няма пари и че приятели му дават 4-5 милиона, за да живее, са пълни глупости. Според мен отдавна е взел мерки и е изкарал навън 200-300 милиона. Няма никакъв проблем с финансирането. Баневи и Арабаджиеви също.

– Прави впечатление, че след всяка публична изява на Божков се появяват и неговите бивши бизнес партньори братята Найденови.

– Собствениците на Ефбет са заинтересовани лица. Те са заинтересовани за 200- 300 милиона. Ценността им като свидетели е малка. На тях им обещано нещо – например да вземат бизнеса на Божков, но това е абсурд.

– Защо премиерът мълчи след като отказа акциите на Левски?

– Може би смята, че така ще накара и Божков да замлъкне. Според мен хазартният бос има много документи, касаещо житейското развитие на премиера. Вероятно иска да види дали министър-председателят няма да укроти хората си. Прави му намек – ” аз мога така да играя, а мога и иначе”. Нищо безобидно и безполезно не прави олигархът. Той е обмислил всеки свой ход. Смешно звучат призивите на Тома Биков: „Вместо да подхвърля някакви неща, да дойде в България”.

– Миналата седмица се създаде експертен съвет към прокуратурата. Никола Филчев ще е част от него. Как ви се струва това?

– Филчев не е по-различен от предишния главен прокурор. Според мен по-скандално е участието на бившия обвинител №1 по времето на Тодор Живков. Времето много прилича на това преди 89 г. – не трябва да се критикува властта.

– Излезе информация, че горят летните сараи на Доган в парк „Росенец”. Да не става дума за опит за атентат, тъй като почетният лидер на ДПС е бил там?

– Абсурд! Доган от години седи встрани. Няма дъждове по Черноморието и всичко е лесно запалимо.

https://lupa.bg