дом Акценти Прокуратурата: Васил Божков е задържан за срок до 72 часа

Прокуратурата: Васил Божков е задържан за срок до 72 часа

0
327

Днес обвиняемият Васил Божков, обявен за международно издирване, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП „Летище София“. Спрямо същия по досъдебни производства, водени в Софийска градска прокуратура (СГП), има наложена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа, съобщиха от държавното обвинение.

В тази връзка СГП и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо Божков, като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения. Предстои наблюдаващите прокурори да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

С оглед на това, че Божков има качеството на свидетел по друго досъдебно производство, водено в СГП, по което са изпращани молби за международна правна помощ, като същите не са били изпълнени, предстои призоваването на лицето за разпит в качеството му на свидетел по наказателното производство.

https://trud.bg/

Васил Божков отговори на най-задавания въпрос! БЛИЦ TV

Получихме разрешението на 23 август от прокуратурата в ОАЕ и това беше първият възможен полет, заяви Стоян Баумайер

Този въпрос щяхте да го зададете всеки път, когато се върна. Това заяви бизнесменът Васил Божков на въпрос защо се прибира сега в България. 

Както БЛИЦ съобщи, минути след 17 часа Васил Божков бе отведен от органите на реда. Той кацна в София в 15:01 часа с полет от Дубай.

“Всички знаете, че преди две години арабските власти отказаха екстрадиция заради отказаните доказателства от прокуратурата. Защо не се върна през тези две години – нямаше право да напуска ОАЕ от съображения за сигурност”, каза адвокатът му Стоян Баумайер минути, след като бизнесменът бе изведен от летището в автомобил на съдебната власт.

Получихме разрешението на 23 август от прокуратурата в ОАЕ и това беше първият възможен полет. Нямам право да коментирам мотивите, това е мнение на арабските власти”, посочи той.

“Клиентът е в отлична форма, добро здраве, тренира всеки ден и бъдете здрави. Ще го закарат в МВР болница. Следете социалните мрежи. Там ще намерите всички отговори, а когато г-н Божков иска интервю, всички ще го получите. Днес е петък. Ще разберете в понеделник”, каза адвокатът на Божков.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ