СЪБРАХА ПАРИТЕ ЗА СЪДЕБНАТА ЕКСПЕРТИЗА ПО ДЕЛОТО ЗА ДОБИВ НА ГАЗ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

0
1307

6 600 лева са събрани за съдебната експертиза по делото на “Русгеоком”, съобщи на страницата си във Фейсбук инж. Иванка Казакова от инициативен комитет „За чиста България“, една от конституираните по скандалното дело за добив на газ в община Генерал Тошево.

Според информацията от инж. Казакова, помогнали са не само добруджанци, но и стотици хора от цялата страна и чужбина. Средства са дарили хора от Добрич, Генерал Тошево, Варна, Пловдив, София, Швеция, Германия, Великобритания и САЩ.

3 598 лева общо, към 10 февруари вечерта, са преведени по сметката на главния асистент в Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките д-р Дона Пикард, 1 602 лева по сметката на Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на газ. 502 лева са събрани от поставените кутии в Добрич и Генерал Тошево, 425 евро и 16 долара по пейпал и 100 лева, дарени в брой.

От свои източници НДТ научи, че арендатори в община Генерал Тошево са заделили по 5 700 лева, но след като парите за съдебно-техническата експертиза вече са събрани, то тези средства ще бъдат използвани за адвокатски хонорари в следващите дела.

Съвсем изненадващо Варненският административен съд излезе на 15 януари с определение, че депозитът за съдебно-техническата експертиза, която ще бъде изготвена от петима експерти – двама са от предложените от екоинспекцията и трима от одобрените са по искане на Русгеоком, се увеличава 20 пъти и от 1 000 лв. става 20 000 лв. Според определението на съда, 13 300 лв. от тази сума трябва да бъде платена от Русгеоком, останалите от конституирани по делото Иванка Казакова, Дона Пикард и Айдън Яия. Те трябва да платят по 1900 лв., тоест общо 5700 лева.

Следващото заседание на делото е насрочено за 5 март. Тогава се очаква  съдът да разгледа и съдебно-техническите експертизи, изготвени от вещите лица. НДТ