У НАС – НАКРАТКО

0
982

ПОСЛАНИКЪТ на Великобритания Ема Хопкинс обсъди на спешна среща при премиера Бойко Борисов случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. В срещата участваха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешния министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и други. Срещата с премиера беше ползотворна, каза пред журналисти Ема Хопкинс. Дискутирахме информация за предполагаема намеса в България и за потенциално отравяне на Емилиян Гебрев, каза Ема Хопкинс.

НЕОБХОДИМА Е целенасочена политика за развитие на селата, план “Маршал” за спасяването на българското село, защото проблемите се роят един след друг – днес е транспортът, утре ще е достъпът до болница и аптека. Това е казала вицепрезидентът Илияна Йотова в с. Делчево, където за втора година е била гост на традиционния празник на виното. По думите на вицепрезидента при формирането на новия европейски бюджет след 2020 г. България трябва да извоюва целеви средства за отдалечените и по-слабо развитите региони.

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ Томислав Дончев коментира пред медиите опасността от хибридни атаки у нас във връзка с предстоящите избори, като каза, че е нормално държавата да очаква и да е готова за всякакъв тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес. Той припомни, че при изборите през 2015 г. е имало хибридни атаки. Дончев отбеляза, че ще бъдат взети мерки, включително в областта на киберсигурността, и ще бъде направено всичко, за да се подсигури сигурността на изборите.

АСОЦИАЦИЯТА на европейските журналисти – България, и БСП са за смяна на сегашната ЦИК. Това съобщава партийният пресцентър след среща между лидера на социалистите Корнелия Нинова и представители на асоциацията. Смяната на ЦИК трябва да се случи, защото така е регламентирано в закона, смятат от сдружението и от левицата. Нинова е призовала за обща и надпартиина позиция по този въпрос. “Ето, ние даваме пример, че законът стои над партийния ни интерес. Въпреки че имаме и сега квота в ЦИК, държим да се спазват законите на страната и незабавно да се пристъпи към нов избор”.

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР Владислав Горанов е подкрепил финансовата обосновка за бартера с ваксините между България и Турция от 2015 г., стана ясно на вчерашното заседание по делото срещу Петър Москов и Адам Персенски. Горанов коментира пред медиите, че в нея не е посочена необходимост от допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването. Финансовият министър беше свидетел по делото срещу бившия здравен министър Москов и заместника му Персенски за договора, сключен за доставка на ваксините “Пентаксим”, “Еувакс Б” и “Тетадиф”. Обвинението твърди, че щетата за бюджета е 325 233,87 лв.