Прокуратурата разследва кмета на Божурище

0
793

Специализираната прокуратура разследва кмета на Божурище за длъжностно престъпление, съобщиха оттам. Според събраните досега доказателства в края на миналата година кметът е нарушил служебните си задължения, за да набави имотна облага на себе си или на другиго. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери, се уточнява в съобщението.

Кметът на Божурище Георги Димов (ГЕРБ) е разследван за имотни сделки, ощетили общината с милиони. Участниците в сделките включват и висш магистрат, следовател от Националната следствена служба. Това съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг, предаван по телевизиите. Поводът е специализираната акция на антикорупционната акомисия (КПКОНПИ) и полицията, която започна тази сутрин.

“Става дума за 4 имота държавна собственост, които са са били продадени за 160 хил. лв. вместо за 8 млн. лв.”, каза Гешев. Той информира, че купувачите са три търговски дружества, като в едното бащата на кмета е пълномощник. Другите две имат връзки с местната администрация. Четвъртият купувач е следовател от Националната следствена служба.

“Все още няма привлечени към отговорност лица, провеждат се разпити. Ще бъдат задържани за 24 часа кметът, зам.-кметът и длъжностно лице”, добави Гешев. Сигналът е подаден от председателя на Общинския съвет в Божурище първо към кмета, после до определени компетентни длъжности лица и после сигналът стига до прокуратурата. Работи се по посока на престъпления по служба и документни престъпления, а акцията е била планирана от месец.

Източник: dnevnik.bg