Сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части

0
762

Сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части по повод навлизането на косовските специални части РОСУ в северно Косово, в общините със сръбско население, предаде Танюг.

Директорът на сръбската правителствена слружба за Косово Марко Джурич заяви, че нахлуването на “няколко колони въоръжени до зъби шиптарски части” в четирите сръбски общини има за цел да заплаши сърбите и да предизвика паника. Той потвърди информацията, че са арестувани няколко сърби.

“Те извършиха това със съгласието на част от международната общност и за голям срам за страните от Петорката /Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ/, макар дни наред да предупреждавахме, че се готви такъв сценарий и масови арести на сърби. Държавата Сърбия призоваваше да се предотврати такъв сценарий, защото представлява игра с мира на територията на нашата южна област”, заяви Джурич.

Според най-новата информация на Танюг, която се позовава на сигурен източник,  арестувани са трима сърби, членове на косовската полиция.

Президентът започна интензивна дипломатическа дейност, бе съобщено на Танюг от кабинета на Вучич. Той е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина и е дал да се разбере, че Сърбия няма да позволи етническо прочистване в Косово.

От съюзниците Русия и Китай се очаква всякакъв вид помощ и подкрепа. Вучич ще говори с подробности за ситуацията в Косово в сръбския парламент, където днес към 11 часа българско време трябва да продължи специалното заседание, посветено на Косово.

Източник:БТА