И летищата във Варна и Бургас заплашени с бомби

0
1295

Летищата във Варна и Бургас са получили около 11.00 часа днес електронни съобщения със заплахи за сигурността, съобщиха за БТА от пресцентъра на варненския аеропорт.

Съобщението е получено на няколко електронни пощи на двете летища от един и същ изпращач. Веднага е задействана стандартната процедура и е сформиран кризисен щаб, с участието на всички държавни служби на летищата, информирани са всички органи.

След сигналите няма отменени полети, но работата на двете летища продължава при повишени мерки за сигурност, допълниха от варненското летище.

Днес заплахи за бомби бяха отправени и към летищата в София и Пловдив, БНТ и редакции на медии.

*****

Сигнали за бомби, получени в няколко институции в страната и медии, вдигнаха на крак МВР и всички служби. За щастие, заплахите се оказаха фалшиви. Под бомбен терор попаднаха БНТ, летищата в София и Пловдив и редакциите на в. “24 часа” и novini.bg.

Заплахите бяха получени на електронните адреси на “атакуваните” институции. В електронните съобщения до медиите терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите “Приятен полет”. Отделно са били получени сигнали за поставени бомби и в полицията.

Заплахите бяха получени на електронните адреси на “атакуваните” институции. В електронните съобщения до медиите терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите “Приятен полет”. Отделно са били получени сигнали за поставени бомби и в полицията.

Интересно е, че в заплашителните съобщения пише, че бомбата е “засадена”. Това е ясен знак, че съобщението е преведено с гугъл транслейт, пише “24 часа”.

Подателят е uran17@cock.li. Същият имейл доставчик – www.cock.li бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г. Съобщението се оказа фалшива новина.

Ето цялото съобщение:

“Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания “24 chasa” Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо. Приятен полет”.

По-рано днес сградата на БНТ беше евакуирана след получения сигнал за бомба и обстойно беше проверена от екипи на ДОТИ. Същата проверка минаха и летищата в София и Пловдив, без това да наруши графика на полетите.

Засега не е ясно кой стои зад т.нар. терористична група Orwell и дали името има нещо с писателя Джордж Оруел, автор на знаменитият антиутопичен политически роман “1984”.

https://lupa.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА