• Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио беше застрелян в Кито след митинг
  • Фернандо Вилависенсио е бил прострелян три пъти в главата, пише El Universo. Според Expreso нападението е станало, когато политикът се е качил в колата. Президентът Гилермо Ласо потвърждава смъртта на Вилависенсио

Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио беше застрелян след митинг в Кито, пише El Universo.

Вечерта на 9 август група неизвестни лица простреляха три пъти в главата политик в Coliseo TW Anderson, където се провеждаше предизборен митинг. Вилависенсио, без признаци на живот, е откаран в клиниката, където е обявен за мъртъв.

Според очевидци те чули изстрели, след което тежко раненият кандидат-президент паднал. Общо около осем души са били ранени в резултат на стрелбата, казаха източници. Полицията издирва стрелците, близките улици са блокирани.

Изданието Expreso пише , че Вилависенсио е бил застрелян, когато се е качил в кола, предоставена му от полицията. Той беше един от кандидатите, охраняван от полицията. Седмица преди това политикът съобщи за заплахи.

Президентът Гилермо Ласо потвърди смъртта на Вилависенсио.

„Възмутен и шокиран от убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио. Съболезнования на съпругата и дъщерите му“, написа той в Twitter. Държавният глава обеща, че няма да остави това престъпление ненаказано.

Ласо свика спешна среща с ръководителя на Националния избирателен съвет, главния прокурор, ръководителя на Националния съд и други правителствени служители.

Вилависенсио беше на 59 години и беше кандидат за движението Construye. Политикът се бори с корупцията. Той е роден в кантона Алауси в провинция Чимборасо, след което семейството му се премества в Кито. От 2021-2023 г. Вилависенсио председателства комисията за парламентарен надзор.

През май Ласо разпусна Националното събрание на Еквадор и свика предсрочни избори. На 20 август страната ще избере президент, вицепрезидент и парламент.