АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ НА КЪСНОАНТИЧНАТА КРЕПОСТ В БАЛЧИК ПРОДЪЛЖАВАТ И ТОВА ЛЯТО

0
344

Върху платото на равнината, северозападно от центъра на Балчик, на територията на сегашния квартал „Хоризонт”, на 1 км от морския бряг ще откриете късноантична и средновековна крепост.
Тук, в средата на VIII в., върху развалините на някогашната късноантична крепост Дионисòполис е издигнат и средновековният град Карвуна. През вековете това място е било стратегически и търговски център за византийци и българи. Днес, тук ще откриете археологически находки от различните периоди на крепостта.
32 хиляди лева отпуска Министерство на културата за продължаване на археологическите проучвания на късноантичната крепост в кв. „Хоризонт“ в Балчик. От 2009 година насам те се извършват съвместно от Исторически музей – Балчик и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като в тях се включват студентите от трети курс, осъществявайки лятната си практика. Техни ръководители и тази година ще са д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева, съобщи директорът на балчишкия музей Радостина Енчева, която също е част от проучващия екип. За съжаление, тенденцията е всяка година студентите да са по-малко поради липса на интерес към специалността.

Предвижданията и са разкопките да са в началото на август и да продължат зад западната порта. В момента теренът се разчиства със съдействието на общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

По покана на Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации директорът на музея Радостина Енчева представи наскоро разработения от нея план за превръщането на крепостта в археологически парк, с цел превръщането му в атракция за туристи и местни жители.

Той включва амфитеатрална дървена сцена, подходяща за вечерни спектакли, пейки, пешеходна алея, археологическа база и музей, в който да бъдат експонирани част от находките. Освен това да има хора, които да се грижат за обекта, да се въведат билети и да се превърне в туристическа атракция – е предложението на Енчева. И не само, целта е посетителите да се приближат максимално до живота на средновековните хора, а специално за децата – да се забавляват, „обстрелвайки“ западната порта например или да преминават по въжета от една кула в друга.

„Проектът много се хареса и сам по себе си е реализуем, не е труден за изпълнение. Хубавото също е, че мястото е до новия парк „Балик“. С европейски средства може да се случи“ – оптимист е директорът на музея в Балчик.