1 ПЕРУ: Нови ДНК анализи показват, че 1/3 от жителите на Мачу Пикчу – професионално образовани хора като занаятчии и свещеници, са дошли от Амазония. Това показва, че част от Амазония е била по-пълно интегрирана в империята на инките, отколкото се смяташе

2 ИТАЛИЯ: Най-голямата колекция от древни бронзови статуи, откривана някога в Италия, сред които „кокалестото момче“ – римски младеж с костно заболяване, бе открита под баните в Сан Кашано дей Бани в Тоскана. Те показват как римляните и етруските са възприемали връзката между здравето, религията и духовността.

3 ИЗРАЕЛ: Четири изключително добре запазени меча – три от които в дървени ножници, бяха открити в пещера с изглед към Мъртво море. Оръжията може да са били скрити от юдейски бунтовници, след като са иззети от римската армия като плячка.

4 МЕКСИКО: Каменен сандък с 15 фигурки, дело на мескалската култура в периода 500 г. пр.н.е. – 600 г. от н.е., са открити в слой от Главния храм в Мексико сити, датиращ от управлението на Монтесума I (1440-69). Това показва, че ацтеките са изкопавали мескалски предмети от обекти в югозападната част на страната и са ги поставяли в храма като ритуални дарове.

5 КИТАЙ: Първият пълен скелет на гигантска панда, открит в кралска гробница, е намерен сред останките на 400 принесени в жертва животни, край мавзолея на император Вън (180-157 г. пр.н.е.) от дианстията Хан. Откритието хвърля светлина върху ритуалните обреди преди повече от 2000 г.

6 ЗАМБИЯ: Две сглобени трупи, датиращи от преди почти половин милион години, са смятани за най-ранния образец на дървената архитектура. Структурата предшества появата на съвременните хора с около 150 000 години.

7 ЕГИПЕТ: Фрагмент от това, което учените смятат за първата книга в света, която е била подвързана в Египет преди почти 2300 години, е открит на парче папирус, преработен за увиване на мумия. На него са записани с гръцки букви подробности за данъците върху бира и олио.

8 ИТАЛИЯ: Останки от Театъра на Нерон са открити при ремонт на замъка Palazzo della Rovere в Рим. Император Нерон (54-68 г.) е известен с любовта си към драматичното изкуство, но досега местонахождението на театъра му бе неизвестно.  https://trud.bg