ОКОЛО 650 ДКА ПШЕНИЦА ИЗГОРЯХА КРАЙ СТРАЖИЦА, СПАСИХА СЕЛОТО ОТ ПО-ГОЛЕМИ ПОРАЖЕНИЯ

0
372

Сигнал за пожар в сухи треви е подаден около 16.30 ч. на 14 юли. Поради силния вятър огънят се е разпространил в ниви от двете страни на пътя между селата Стражица и Бобовец, прескочил полезащитен пояс и навлязъл в нива. Пожарът е спрян близо до оранжериите. Имало е опасност да достигне къщите на селото, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Три противопожарни екипа от Балчик, Албена и Добрич участват в гасенето, като сериозна помощ оказват кооперация „Сокол“ – с. Соколово, и земеделският производител Васил Григоров. Трактористите им свършиха много работа, благодарен е началникът на балчишката пожарна инж. Антон Антонов. Възможната причина е изхвърлена цигара, но най-вероятно става въпрос за умишлено запалване от страна на стопани на животни, с цел ново израстване на тревата, защото всяка година там възникват пожари.

Всеки земеделски производител задължително разжънва около нивата, разорава и чак тогава започва жътвата, припомни инж. Антонов. Пшеницата гори страшно бързо, като барут е – предупреди той и посочи, че в последната ситуация някои земеделски производители са се отнесли несериозно: „Всеки гледа себе си. А не трябва да е така. Когато има пожар, механизаторите веднага трябва да пратят трактори. Днес като гори чуждото, утре може да изгори неговото. Няма по-важна работа от гасенето на пожар“.