Опозицията се възпротиви на създаването на Временна комисия, която да провежда обсъждани и публични дискусии с различни представители на професионални институции за промени в Конституцията, пряко свързани със съдебната система, за срок от шест месеца.

ДПС и “Възраждане” гласуваха “против” и не предложиха свои членове.

ГЕРБ-СДС подкрепи създаването на комисията, но също отказа да участва със свои членове, след като управляващото мнозинство отхвърли предложението им председателството на комисията да се раздели между ПП и ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова посочи:

“В противен случай, не се пазарим, никой не може да ви гарантира, че ще има реална промяна в българската конституция”.

ДПС остро възрази на искането за временна комисия без да има конкретен проект на управляващите за промени в основния закон. Хамид Хамид заяви:

“На тази тема е времето от много години! Много от промените, които трябва да се случат, зависят от възможността да се направят конституционни промени, особено по отношение на структурата на ВСС, статутът на главния прокурор, както и възможността за пряка конституционна жалба, която най-накрая да отвори пътя на всеки български гражданин да се възползва от благата на конституционното правораздаване с всички условности, с които може да се нарече то”.

Хамид допълни:

“Какво значат думите: “Няма да внасяме сега, въпреки че имаме нужните подписи”? Вие прочели ли сте с колко подписа трябва да внесете конституция или проект за изменение на конституцията. Или вашият ментор Прокопиев не ви е казал как се внася Конституция? От малък слушах едни приказки: “Ако не искате да се свърши една работа, създайте комисия”.

От партия “Възраждане” определиха като излишна подобна комисия. Депутатът Николай Дренчев подчерта, че не това е дневният ред на обществото:

“Проблемите с тока, проблемите с галопиращата инфлация, кризите – и здравно-икономическа, и всякаква – това е дневният ред на обществото. Тази измислена комисия категорично не ѝ е нито времето, нито мястото в това, ползващо се с недоверието на обществото Народно събрание”.

Социалистът Крум Зарков реагира:

“Да, вие може да блокирате приемането на конституционни промени, но вие ще поемете и отговорността за това”.

Водещият вносител за създаването на временната комисия, избран за неин председател – Христо Иванов, подчерта, че промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната система, са належащи и очаквани от обществото.

“Особено по отношение на структурата на ВСС, статута на главния прокурор, както и възможността за пряка конституционна жалба”.

Управляващите посочват, че временната комисия ще обсъди възможностите за изменения в основния закон и ще търси съгласие от всички парламентарно-представени партии. Вносителите изтъкват, че последната конституционна ревизия от 2015 г. не е изпълнила всички препоръки и не покрива съществуващите стандарти.

Депутатите ще разгледат на първо четене днес и промени в Закона за електронното управление. Те предвиждат да бъде закрита Държавната агенция “Електронно управление”, а правомощията на председателя ще бъдат възложени на министъра на ресорното ведомство.  https://bnr.bg/

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА”

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
  11. РИБОЛОВ
  12. ГЮВЕЧ
  13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  14. България – Китай 中国保加利
  15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  16. В PINTEREST
  17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  18. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  19. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА