НА ЖИВО ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПОЛАГАНЕ НА КЛЕТВА ОТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ.

 

Вижте кои са министрите в служебното правителство с премиер Димитър Главчев

Калин Стоянов е служебен министър на вътрешните работи.

Висшето си образование завършва през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в София. От 2009 г. до 2011 г. заема последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас. От 2016 г. до 2018 г. e преназначен на длъжност началник на РУ – Приморско при ОДМВР – Бургас. През 2018 г. е назначен на длъжност началник на отдел в ГДБОП – МВР. От май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.

Мария Павлова е министър на правосъдието.

Била е следовател в Националната следствена служба (НСлС), е назначена за заместник-министър на правосъдието в кабинета на служебния министър Крум Зарков на 9 август 2022 година. Тя е била повече от десет години следовател в НСлС, а преди това и в Столичната следствена служба. Няколко години е работила и като прокурор в Софийската районна прокуратура. Заемала е длъжността служебен министър на правосъдието в периода 27 януари – 4 май 2017 година. Също така е била заместник-министър на правосъдието в две служебни правителства – от 17 май 2021 до 27 януари 2022 година.

Людмила Петкова е служебен вицепремиер и министър на финансите.

Има магистърска степен по “Икономика и управление на търговията” от Университет по национално и световно стопанство. От 2014 година Петкова заема поста директор на Дирекция “Данъчна политика” в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 година е била заместник-министър на финансите. Има професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в НАП.

Виолета Коритарова е министър на регионалното развитие и благоустройството.

Била е изпълнителен директор на Агенция по геодезия, картография и кадастър. Има дългогодишен опит в системата.

Ивайло Иванов е министър на труда и социалната политика.

Той е магистър по финанси и кредит от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Притежава и магистърска степен по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Той е бил заместник-министър на труда и социалната политика през 2016 г. От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като последователно заема различни длъжности – от експертна до ръководна.

Стефан Димитров е министър на външните работи.

От 21 януари 2023 г. Стефан Димитров е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора, се посочва на сайта на Министерството на външните работи (МВнР). В периода 2020 – 2022 г. е директор на дирекция “Двустранно европейско сътрудничество” в МВнР. От 2019 г. до 2020 г. Димитров е началник на отдел “Специализиран контрол”, Инспекторат на МВнР.

В периода 2015 – 2019 г. е ръководител на Консулство Франкфурт и временно управляващ Генерално консулство на Република България във Франкфурт на Майн, ФР Германия. От 2014 г. до 2015 г. е началник на отдел “Източна Европа”, дирекция “Източна Европа и Централна Азия”, МВнР. В периода 2013 – 2014 г. Димитров е дипломатически служител I ст., Инспекторат на МВнР. През 2013 г. е директор на дирекция “Развитие и интернационализация на малките и средните предприятия”, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В периода 2009 – 2012 г. е ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон, ФР Германия. Между 1998 г. и 2009 г. е управител на издателство РААБЕ България ЕООД, член на издателска група Клет, ФР Германия.

От 1995 г. до 1998 г. е референт за Германия, Управление “Европа и Северна Америка”, МВнР. През 1995 г. Стефан Димитров е търговски мениджър за Германия и Великобритания, Я. Христов и Ко АД. В периода 1994 – 1995 г. е проект мениджър и консултант, Ийстърн Комюникейшънс ЕООД, член на издателска група Клет, Берлин/София. През 1997 г. е преминал курс на обучение за млади дипломати, Министерство на външните работи на Германия, Берлин/Бон. В периода 1987 – 1994 г. е посещавал Университет Потсдам, Германия, специалност “Политически науки”, магистър политолог. В периода 1980 – 1984 г. учи в 35-та руска езикова гимназия, София, а в периода 1984 – 1986 г. дава военна служба.

Владее немски, руски и английски език.

Стефан Димитров е роден на 24 септември 1966 г. Той е женен и има три дъщери.

Кирил Вътев е служебен министър на земеделието.

Вътев е член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ (1978 – 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна борба.

Галя Кондева е министър на здравеопазването.

Тя е изпълнителен директор на Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания.

Петър Димитров  е министър на околна среда и водите.

По настоящем той е зам.-министър на околната среда и водите. В продължение на 20 години е специалист в областта на екологията и 20 г. е работил в Басейнова дирекция “Дунавски район”.

Петко Николов е министър на икономиката и индустрията.

Завършил е УНСС. Бил е председател на КЗК, на патентното ведомство, на Агенцията по приватизация и на Национална компания “Индустриални зони”.

Росен Карадимов е министър на иновациите и растежа.

Той е доцент по право и има дългогодишен юридически опит. В момента е председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Владимир Малинов е министър на енергетиката.

Той е юрист по образование. В момента е изпълнителен директор и член на управителния съвет на “Булгартранс газ ЕАД”.

Валентин Мундров е министър на електронното управление.

Той в момента е зам.-министър на същото министерство. Бил е ИТ консултант в Националната здравноосигурителна каса. В периода между 2013 г. и 2022 г. е работил като директор в дирекция „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“ АД. Бил е експерт в Агенция „Митници“, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния сектор. Валентин Мундров е магистър със специалност „Индустриално инженерство“ в Техническия университет – София, завършил е и „Електронен бизнес и електронно управление“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той притежава и множество сертификати в областта на информационните технологии.

Ген. Атанас Запрянов е министър на отбраната.

Той е български политик и офицер, генерал-лейтенант от резерва. Роден е на 16 април 1950 г. в село Драгойново, Първомайско. През 1965 г. завършва средно образование в Техникума по механотехника в Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски“ – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони“, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал.

Найден Тодоров е министър на културата.

Той е български тромпетист, пианист, композитор и диригент. От сезон 2004 – 2005 г. е гост-диригент на Софийска филхармония, от 2005 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе, от 2017 г. е директор на Софийската филхармония, а през 2023 година е служебен министър на културата във второто правителството на Гълъб Донев.

Галин Цоков е служебен министър на образованието и науката.

Цоков е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Автор е на над 100 научни публикации издадени в България и чужбина.

Георги Гвоздейков е министър на транспорта и съобщенията.

Той е български инженер и политик от „Продължаваме промяната“. Народен представител в XLVII народно събрание. Избран от XLIX народно събрание за министър на транспорта и съобщенията в правителството на Николай Денков.

Георги Глушков е служебен министър на спорта.

Той е бивш български баскетболист и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г.[1] Играл е в Националната Баскетболна Асоциация (НБА) на САЩ и Канада в отбора на Финикс Сънс. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА.

Евтим Милошев е министър на туризма.

Той е български телевизионен продуцент. Мажоритарен собственик в продуцентските компании „Дрийм Тийм Прадакшънс“, „Дрийм Тийм Филмс“ и председател на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти в България (АФТП).