• Депутатите гласуваха мандата за съставяне на правителство с кандидата на ГЕРБ, решението бе прието с огромно мнозинство

Депутатите гласуваха мандата за съставяне на правителство с кандидат Мария Габриел. Решението бе прието с огромно мнозинство.

226 депутати гласуваха “за”. Има един “въздържал се” от парламентарната група на ПП-ДБ. Нито един народен представител не е гласувал “против”.

Припомняме, че дотук се стигна, след като преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация на правителството удариха на камък.

Според ГЕРБ техните партньори във властта са продължили да поставят условия, за да се случи ротацията и последно поискали да бъде сменен министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

От ПП-ДБ обаче обясниха сложената точка в преговорите като нежелание от страната на ГЕРБ-СДС за реформи в съдебната система, службите за сигурност и регулаторите.

С отказа на Габриел се счита, че първият мандат е неизпълнен. След гласуването в пленарната зала, конституционната процедура продължава, а на ход ще бъде президентът Румен Радев. https://blitz.bg/