Археолозите откриха нова държава, като дешифрираха надписа върху щита на царя на Урарту. Бронзов щит, принадлежащ на урартския цар Аргищи I, е открит близо до границата между регионите Патнос и Муш в източна Турция. Надписът на щита е направен с идеограма, което означава KUR. Древната държава се е наричала Карини (Карини). Ширината на щита е 40 см. В допълнение към надписа, по повърхността на щита има пунктирани и криволинейни ивици. Изследователите обещаха да разкажат по-късно за подробно проучване на щита, както и за района, където се намираше страната Карини. 

Щитовете на воините на Урарту бяха използвани не само на бойното поле – те също служеха като знак за победа за царете. Понякога името на завладяната страна е посочено на щита, заедно с посвещение на главния бог. В ръцете на цар или велик войн щитът, изработен с клинопис, придобива символично значение и стойност, отбелязват археолозите.

Урарту (Арарат, Кралство Ван) е древна държава в Западна Азия, разположена на Арменските планини, на територията на съвременна Армения, Източна Турция, Северозападен Иран и част от Азербайджан. Урарту заема водеща позиция сред държавите от региона през първата четвърт на I хилядолетие пр.н.е. д. Държавата възниква поне през 9 век пр.н.е. д. и престава да съществува през VI век пр.н.е. д.

Аргищи I е шестият известен цар на Урарту, управлявал от 786 г. пр.н.е. до 764 пр.н.е Той завладява Северна Сирия и превръща Урарту в най-могъщата държава в постхетската Мала Азия. Аргищи разширява и границите на страната до Кавказ.

В Урартското царство се изработват много специфични артефакти, сред които бронзови колани, щитове, колчани, шлемове, звънци, конско оборудване, бижута, керамични и метални съдове с различна форма. Много от тях са били изписани с царски надписи, украсени с характерни сцени с различни божества и неземни същества, лов, битки, пише Arkeonews.