Шествие за правата на жените по случай 8 март се състоя в центъра на София

0
71



Шествие за правата на жените по случай 8 март се състоя в центъра на София. За осма поредна година събитието е инициирано от Феминистки мобилизации. 

Шествието под надслов „Нито една повече“ тръгна от пл. „България“ пред Националния дворец на културата, премина през булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и приключи на пл. „Независимост“. 

„Не искаме цветя, а искаме права“, „Жена, живот, свобода“, „Чужденки, бежанки, всички сте добре дошли“, „Солидарността е нашето оръжие срещу омразата“ бяха част от лозунгите на шествието за правата на жените.

„Нашата цел днес е да припомним, че 8 март е започнал като ден за борба и има причина той да продължава да бъде такъв, макар че през десетилетията са извоювани много права, те не биват реализирани в реалността“, каза за БТА Камелия Ценова, която е една от организаторките на шествието и част от неформалния колектив на Феминистки мобилизации.

Виждаме, че женската бедност продължава да е огромен проблем. Има редица феминизирани сектори, където заплатите са изключително по-ниски от останалите и това трябва да се промени. Това е само малка частичка от проблемите, на които все още трябва да обръщаме внимание, каза още тя. 

/РИ/



Източник БТА