Швеция “чака” Турция да даде ход на процеса на ратификация на НАТО

0
153

©

Според външният министър Тобиас Билстрьом Швеция “чака“ Турция да даде ход на процеса за ратифициране на молбата й за присъединяване към НАТО, предава CNN.

Говорейки по време на пресконференция в Рига, Латвия Билстъм очерта готовността на Швеция да продължи с молбата си за членство.

“Да, ние сме напълно готови и чакаме процесът на ратификация да започне в Анкара“, заяви Билстрьом след среща със своите северни и балтийски колеги.

След месеци на преговори турският президент Реджеп Тайип Ердоган най-накрая се съгласи да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Сега Швеция чака турският парламент да гласува документ, одобряващ присъединяването й към военния съюз. 

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна, но докато последната се присъедини към алианса, кандидатурата на Швеция беше спряна поради съпротивата на Турция. Анкара изрази редица опасения, твърдейки, че Швеция позволява на членове на признати кюрдски терористични групи да действат, най-вече на Кюрдска работническа партия (ПКК).

В изненадващо обръщане генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в навечерието на срещата във Вилнюс, че турският президент Реджеп Ердоган се е съгласил с кандидатурата на Швеция и ще внесе протокола за присъединяване в турския парламент за ратификация.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник